Presiune sanguină scăzută, scaune închise la culoare, piele galbenă, pală, rece, ratavrespiraţiei crescută sunt doar câteva dintre simptomele anemiei. În cazul în care aveţi astfel de simptome, trebuie să vă prezentaţi la un medic specialist.
Atenţie, însă, suplimentele de fier se administrează doar la indicaţia medicului, după ce a fost efectuat un set de analize.
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a definit anemia la adulţi ca o scădere a hemoglobinei sub 13g/dl la bărbaţi (Ht aproximativ 39%) şi Hb sub 12g/dl la femei (Ht aproximativ 36%). Din punct de vedere funcţional, se defineşte printr-o masă eritrocitară insuficientă pentru asigurarea unei cantităţi adecvate de oxigen ţesuturilor. Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză de anemie. O măduvă normală, dacă are materialele necesare (vitamina B12, acid folic, fier etc) reface volumul eritrocitelor în aproximativ 33 de zile. În acest context, administrarea medicamentelor «antianemice» este inutilă”, explică dr. Elena Ghiţă, medic specialist hematologie.