01 Martie 2017
2360 accesări
0 comentarii

Glaucomul reprezintă o afectare progresivă a nervului optic asociată deseori şi cu creşterea presiunii intraoculare. O tensiune intraoculară mediu crescută nu dă simptome, dar acţionează, în mod evident, asupra nervului optic, determinând distrugerea progresivă a fibrelor sale.

Foarte rar, în faze avansate ale glaucomului, boala dă dureri de cap, senzaţie de presiune în zona oculară, iar atunci când nervul optic este aproape complet distrus, apare şi scăderea vederii.

De asemenea, trebuie precizat că, pentru o perioadă îndelungată, glaucomul se manifestă doar prin îngustarea câmpului vizual, vederea centrală fiind în acest timp perfect păstrată. Totuşi, în lipsa unui tratament adecvat, aceas-tă afecţiune poate duce la pierderea completă şi ireversibilă a vederii prin distrugerea totală a nervului optic.

Din nefericire - a precizat dr. Sanda Jurja, medic oftalmolog -, bolnavii ajung de cele mai multe ori târziu la consult, când distrucţiile produse sunt deja foarte mari şi nu mai pot fi reparate.

„Aici se produce moarte celulară, moarte de celulă nervoasă, care nu se mai reanimează, indiferent ce i-ai face, motiv pentru care este bine ca pacienţii să se prezinte periodic la un control oftalmologic, mai ales după vârsta de 40 de ani. Ei trebuie să meargă la un oftalmolog şi nu la optometrişti, care se pricep foarte bine la corecţii şi nu în a da diagnostice. Oricum, glaucomul este o afecţiune plurifactorială, complexă şi încă necunoscută în totalitate. Totuşi, un pacient care suferă de glaucom, dar care a fost depistat la timp şi este urmărit corect, poate trăi cu o vedere bună mult timp”, a explicat specialistul.

Taguri articol: sfatul medicului diagnostic oftalmolog glaucom sanda jurja

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU