În rândurile de mai jos vă prezentăm o cură recomandată de dr. Mirela Stângaciu, specialist în medicina naturii, pentru persoanele de peste 30 de ani, care suferă de ficat, rinichi, plămâni sau intestinul gros. Cura, ca şi posturile alimentare cunoscute, este contra-indicată însă celor care au boli grave. De aceea, înainte de începerea curei de dezintoxicare, este nevoie de un diagnostic precis al afecţiunilor şi de o perioadă de acomodare, de minim trei zile, în care va consta în consumul unor alimente predominant lacto-vegetariene. Cura durează o săptămână şi asigură tonifierea organismului şi recuperarea sănătăţii într-un timp record.
Ziua 1 (luni) - Consumaţi între patru şi şase căni de ceai, pe care îl veţi alege împreună cu medicul, pentru a nu avea proprietăţi contra-indicate stării dumneavoastră de sănătate. Ceaiul trebuie răcit, după care puteţi să adăugaţi una sau două linguriţe de miere ori o linguriţă de oţet de mere ori o linguriţă de zeamă de lămâie. Bolnavii de diabet nu vor putea să-şi îndulcească ceaiul cu miere, căci le este interzisă.
Având în vedere că este prima zi de dietă, este bine să desfăşuraţi activităţi fizice uşoare. Iar atitudinea este importantă, astfel că încercaţi să nu vă gândiţi la aspecte negative!Ziua II (marţi) - Adăugaţi în meniu fructe, de preferinţă de sezon. Este important să mestecaţi cât mai bine fructele - de exemplu, masticaţia unui măr trebuie să dureze 15 minute (!). În ceai, dar şi fructul, pot fi îndulcite cu polen de albine (care trebuie bine mestecat şi ţinut sub limbă minim cinci minute).
Ziua III (miercuri) - Adăugaţi în meniu suc de fructe şi de legume, obţinut prin stoarcere. Alegeţi fructele şi legumele cu un conţinut mare de apă.
Ziua IV (joi) - În această zi se va adăuga în meniu şi grâu încolţit (o linguriţă pe zi), cinci nuci, alune (între cinci şi zece pe zi), dar şi seminţe crude de dovleasc, germeni de grâu (două sau trei linguriţe pe zi), salate de crudităţi. Puteţi lua, între mese, propolis brut, două sau trei grame pe zi, care trebuie masticat minim 15 minute.
Ziua V (vineri) - Înainte de micul dejun consumaţi 100 de miligrame de lăptişor de matcă. Adăugaţi în meniu, lapte prins, iaurt sau sana.
Ziua VI (sâmbătă) - Puteţi consuma, din această zi, două gălbenuşuri de ouă proaspete, crude. Le puteţi amesteca, eventual, cu miere sau iaurt şi un vârf de cuţit de sare.
Ziua VII (duminică) - Puteţi consuma, la alegere, oricare din alimentele de mai sus. Totodată, puteţi adăuga la sfârşitul mesei, un pahar de bere sau unul de şampanie. Sau, şi mai bine, o linguriţă de drojdie de bere. Dieta de detoxifiere poate duce la apariţia unor semne problematice, precum greţuri, ameţeli. Mai pot apărea diverse dureri, care se localizează, de obicei, în organele care sunt bolnave. Este bine să rezistaţi cu cât mai multă voinţă acestei crize, pentru a avea siguranţa succesului curei. În scurt timp veţi observa că organismul începe să se purifice - ochii sunt mai limpezi, gura vă miroase plăcut, să simţiţi mai odihniţi şi mai uşori în mişcări. După finalizarea curei, dacă vreţi ca efectele ei să fie de durată, este indicat să reluaţi, treptat, alimentaţia obişnuită, dar având grijă să renunţaţi la produsele nocive: prăjeli, tocături, conserve, alcool etc.