Roluri extrem de importante în reducerea valorilor tensionale le revin dietei alimentare şi modificării stilului de viaţă, după caz, prin scăderea în greutate, renunţarea la tutun şi cafea, reducerea consumului de alcool şi a alimentelor care favorizează ateroscleroza şi creşterea activităţii fizice.
„Dieta alimentară a pacientului hipertensiv ar trebui să se axeze pe alimente cu un conţinut redus de sare. Scăderea consumului de sare trebuie făcută treptat, începând cu eliminarea alimentelor foarte sărate - mezeluri, telemea, brânză de burduf, brânză topită, brânzeturi fermentate, caşcaval, murături, conserve, precum şi renunţarea la consumul de sare şi condimente (vegeta, delikat etc.) atunci când se prepară alimentele de casă. Trebuie acordată atenţie şi dietei hidrice, punându-se accent pe consumul de apă plată.
La fel de importantă este şi scăderea aportului caloric, prin reducerea consumului de grăsimi animale şi dulciuri concentrate. S-a demonstrat că o creştere a aportului de potasiu, magneziu şi calciu, alături de reducerea aportului de sare, contribuie, prin creşterea eliminării urinare de sodiu, la scăderea valorilor tensionale.
Abandonarea fumatului şi cafelei sunt măsuri extrem de importante în reducerea valorilor tensiunii arteriale. De asemenea se recomandă evitarea băuturilor excitante precum Coca Cola, Pepsi, ceai negru, energizante şi reducerea băuturilor alcoolice”, a precizat dr. Gherghina Rizea, medic primar medicină de familie.