Copiii de vârstă mică se confruntă foarte des, atunci când sunt mici, cu regurgitaţii şi vărsături. Totuşi, susţin specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, nu trebuie să confundaţi vărsăturile cu regurgitarea, cantitatea mică de lapte pe care bebeluşul o expulzează după ce este hrănit, care este, de fapt, o situaţie normală, nedureroasă şi inofensivă.
„Dacă expulzarea laptelui survine la distanţă de momentul în care a fost hrănit şi este abundentă, atunci este vorba de o vărsătură. În concluzie, nu-i daţi nimic copilului fără avizul medicului pediatru, cu excepţia apei sau a unei soluţii de rehidratare. Solicitaţi o consultaţie, dacă o vărsătură abundentă şi continuă l-ar expune riscului unei deshidratări şi dacă există alte simptome care i-ar putea degrada micuţului starea generală”, au explicat medicii.
Trebuie precizat că, în primele săptămâni de viaţă, regurgitările se manifestă la aproape toţi sugarii. Apoi, la câteva luni, acestea încep să fie mai rare şi dispar pe parcurs.Principalele cauze de regurgitare la nou-născuţi şi la sugari sunt umplerea stomacului cu alimente şi cu aer. Destul de des, regurgitarea la copii are loc imediat după masă, odată cu ieşirea aerului (râgâiala).