Dislipidemia este un dezechilibru al lipidelor din sânge. Odată instalată, aceasta afectează grav sistemul cardiovascular. Dislipidemia favorizează apariţia infarctului miocardic, aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, hemoragiei cerebrale etc. Pentru a afla informaţii despre profilul lipidic, trebuie măsurat nivelul de colesterol, cel puţin o dată la cinci ani. Dacă valorile colesterolului şi al trigliceridelor este anormal, atunci medicul de familie vă poate spune ce măsuri trebuie să luaţi.
„Dislipidemiareprezintă un factor de risc major pentru evenimente cardiovasculare fatale şi non-fatale. Depistarea precoce a unei dislipidemii este importantă pentruprevenirea bolilor cardiovasculare şi a complicaţiilor acestora. Ţintele terapeutice şi abordarea pacienţilor cu dislipidemie este diferită în funcţie de riscul cardiovascular pe care pacienţii îl au”, explică dr. Ioana Toma, medic de familie.
Alimentaţia persoanelor care suferă de dislipidemie este foarte strictă şi trebuie respectată. Dieta urmată are ca scop scăderea nivelului de colesterol.