Luxația este un traumatism în urma căruia oasele unei articulații sunt deplasate, perturbând parţial sau total congruenţa articulară. Uneori, susţin medicii, acestea pot fi extrem de dureroase și pot face ca zona articulară afectată să devină instabilă sau imobilă. În cazuri severe, pot chiar provoca rupturi ale ligamentelor și deplasări ale capetelor osoase, pot rupe mușchii, nervii și tendoanele din jur. Cauza producerii unei luxații este, în general, un traumatism, cum ar fi căderea de la înălțime, un accident auto, dar și ca urmare a stresului mecanic intens prezent în viața sportivilor profesioniști expuși la efort fizic intens sau brusc, fără încălzire prealabilă.
O altă cauză a producerii unei luxații poate fi și de natură genetică, cum ar fi malformațiile congenitale, prezentând astfel un factor de risc pentru orice categorie de vârstă. Astfel, dislocarea oricărei articulații are ca principal simptom apariția durerii severe, însoțită imediat de lipsa de funcționalitate a articulației membrului afectat. Alte simptome prezente în cazul luxației, care pot apărea în cazul rupturilor de ligamente și afectarea nervilor, sunt: tumefierea; deformarea accentuată a articulației;
mobilitate anormală a oaselor din componența articulației afectate;
lipsa pulsului periferic; senzația de rece la nivelul articulației.
Tratamentul luxației se acordă în funcție de severitatea leziunii și de tipul de articulației care este dislocată. Imediat după producerea leziunii, aplicarea gheții și menținerea articulației ridicată poate ajuta la reducerea durerii, până la consultul medical. De asemenea, medicul ar putea recomanda și folosirea unor unguente speciale pentru astfel de traumatisme, masajul terapeutic, realizat cu unele creme speciale, atât pentru ameliorarea durerii, cât și pentru retragerea inflamației.