07 Noiembrie 2015
2501 accesări
5 comentarii

Diversificarea alimentaţiei la copii trebuie să înceapă în jurul vârstei de 6 luni, recomandă pediatrii, iar degustarea alimentelor solide se va face treptat, de la o lună la alta. Pe lângă aceste aspecte, mămicile trebuie să ţină cont şi de nivelul de dezvoltareal copilului, de greutatea corporală la care acesta a ajuns, dar şi de apariţia primilor dinţi.
Dacă bebeluşul şi-a dublat greutatea de la naştere, dacă poate ţine mâncarea în guriţă, dacă e suficient de „zdravăn” încât să stea în funduleţ şi dacă primii dinţi de lapte dau semne că ies, micuţul poate începe etapa de diversificare alimentară, susţin medicii.

„Primele alimente solide cu care bebeluşul va face cunoştinţă sunt legumele pasate, acestea fiind încadrate în lista alimentelor pline de substanţe nutritive, uşor de digerat, care pot fi combinate. Mămicile trebuie să înceapă cu o singură masă pe zi, aceasta fiind completată de alăptarea la cerere, pentru ca apoi să adauge diverse alimente la interval de două-trei săptămâni. Nu se vor da în acelaşi timp legume şi fructe, cum nu se va trece brusc la alimentaţia solidă exclusiv, deoarece sistemul digestiv al bebeluşilor nu este complet dezvoltat.
La fel de bine, diversificarea poate începe cu piure de avocado, cartof sau banane. Desigur, să nu uităm că sunt medici care recomandă cerealele cu lapte, în formule special realizate pentru această vârstă.
Refuzul oricăruia dintre aceste alimente nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru mămici, pentru că acestuia îi trebuie timp să se obişnuiască cu textura noilor alimente”
, a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Alimentarea cu linguriţa

Dincolo de primele reguli ale diversificării, mămicile pun întotdeauna întrebarea „Cu ce îmi hrănesc bebeluşul când încep diversificarea?”.

„Administrarea hranei cu linguriţa este un principiu de bază în cadrul diversificării. De obicei, masa cu alimente solide se va da după cea de lapte, la interval de câteva ore, o singură dată pe zi. Chiar dacă cel mic va refuza în mod repetat, mămica trebuie să continue diversificarea.

Este de preferat să se amâne introducerea noului aliment sau să se încerce cu un alt aliment, dacă a avut impresia că sugarul nu refuză linguriţa, ci noul fel. Nu trebuie făcută nici greşeala de a subţia prea tare noul aliment şi de a i-l administra cu biberonul: diversificarea se face cu linguriţa”, spune dr. Stângaciu.

Fructele şi carnea,pe planul doi

După piureurile de legume, di-versificarea poate continua cu fructe pasate. Se începe cu măr copt, îna-intea sau la sfârşitul unei mese. Nu se va mări cantitatea de fructe dacă mama nu este convinsă că cel mic nu acceptă în totalitate acest nou aliment sau dacă îl tolerează bine.

În stare crudă, îi putem da copilului mere rase, după ce au fost curăţate de coajă.

În ultimă instanţă, masa de carne slabă, în principal pui şi peşte, va preceda alimentele vegetale. Aici trebuie reţinut că nu trebuie dat mai mult de o linguriţă pe zi, pentru ca abia apoi să se ajungă la maxim

50 de grame la câteva zile, până la împlinirea vârstei de un an. Trebuie evitate alimentele potenţial alergene, precum căpşunile sau laptele de vacă.

Taguri articol: bebe alimentație și diversificare nutritie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

5 comentarii

miercuri, 4 septembrie
Gucqof
Pckidt qkcagr

cambia oral - diclofenac 100mg tablet order aspirin without prescription

30 august
Rpafuc
Junabx rasxem

colospa 135 mg oral - order generic arcoxia 60mg order cilostazol 100 mg generic

28 august
Kccvnj
Mqiyza ybmvbl

purchase celecoxib generic - order indomethacin generic indomethacin 75mg canada

21 august
Jvgshy
Kxrmsb usttna

buy besifloxacin generic - purchase sildamax pill order sildamax online cheap

5 august
Wpzzau
Jttjbw hqsvbx

lasuna without prescription - buy generic lasuna cheap himcolin online

Articol publicat de Andreea Năstase