16 Decembrie 2021
950 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane suferă, în ziua de azi, de Parkinson, aceasta fiind o boală neurodegenerativă cronică, din păcate, cu un debut lent insidios, ce este caracterizată de prezența simptomatologiei predominant motorii, precum tremor de repaus, bradikinezie și instabilitate posturală.

Boala Parkinson este o afecțiune caracterizată prin distrugerea neuronilor producători de dopamină, cu răsunet asupra realizării mișcărilor. Gestionarea afecțiunii are drept scop primar tratarea simptomelor, pentru a putea obține o îmbunătățire a calității vieții pacientului cu boala Parkinson. În prezent, a declarat dr. Any Docu Axelerad, afecțiunea este diagnosticată pe baza criteriilor clinice. În general, principalele semne ale bolii sunt tremorul de repaus, bradikinezia, rigiditatea extrapiramidală și instabilitatea posturală (care nu este cauzată de tulburări vestibulare, cerebeloase, vizuale sau proprioceptive), la care se adaugă și simptomele motorii secundare (dificultate la înghițire, secreție excesivă de salivă, alterarea scrisului cu apariția micrografiei, mers lent cu ridicarea insuficientă a picioarelor, cu reducerea lungimii pasului și a ridicării tălpii de pe sol, fenomen de blocaj motor, distonie, reflexe glabelare). Pe lângă cele deja menționate, la acești bolnavi apar și simptome non-motorii (simptome neuropsihice, precum depresie, anxietate, tulburări de somn, anomalii senzoriale precum anosmia, durere, parestezii).

Pentru toate aceste persoane, mai există acum o terapie inovatoare, în județul Constanța, extrem de interesantă și relaxantă, iar aceasta se referă la terapia prin tangou argentinian. De fapt, aceasta este folosită de mulți ani pentru diferite afecțiuni, și în special pentru pacienții cu boala Parkinson. Altfel spus, a subliniat medicul, în timp s-a demonstrat faptul că terapia prin tangou ajută la ameliorarea tulburărilor de echilibru, de mers și la îmbunătățirea coordonării mișcărilor, precum și a stării de spirit.

Magia dansului duce la îmbunătăţirea coordonării mişcărilor

Dr. Docu a subliniat că această magie a tangoului ajută mai bine la vindecarea bolnavilor și îi face să fie concentraţi la executarea paşilor de dans. „Dansul reprezintă o activitate fizică complexă, caracterizat de un ansamblu de mişcări variate, ritmate ale corpului omenesc executate în ritmul unei melodii, având capacitatea de a îmbunătăţi starea de spirit, de a reduce anxietatea, depresia şi de a induce o stare de optimism. Dansul, spre deosebire de sport, oferă efecte pozitive suplimentare. Terapia prin dans a fost descrisă prima dată în anul 1948, iar efectele medicale ale dansului asupra sănătăţii şi evidenţierea rezultatelor au fost raportate în 1995. De-a lungul timpului, s-a demonstrat că terapia prin dans este eficientă şi ajută la modificarea stării de sănătate psihologică şi fizică, observându-se rezultate favorabile la pacienţii cu cancer şi depresie. De asemenea, dansul a fost utilizat şi pentru tratamentul tulburărilor de mers şi de echilibru la pacienţii diagnosticaţi cu boala Parkinson”, a explicat specialistul. La ora actuală, tangoul argentinian este forma de dans cea mai des utilizată în tratamentul bolii Parkinson, aceasta contribuind major la îmbunătaţirea coordonării mişcărilor, tulburărilor de echilibru şi de mers. În anul 2008, acest tip de terapie a fost descris, oficial, în diferite domenii medicale de cercetare, prin studierea efectelor dansului asupra tulburărilor de echilibru şi încredere la adulţii în vârstă. Totodată, efectele tangoului argentinian asupra controlului mişcării în boala Parkinson au fost comparate cu efectele dansului de salon american, iar ambele grupuri de dans au prezentat îmbunătăţiri faţă de grupul de control. În concluzie, dansurile pot ajuta în tulburările de echilibru sau de mers, dar tangoul poate ajuta mai mult în boala Parkinson decât valsul sau foxtrotul. Totodată, şi efectele lecţiilor de scurtă durată de tangou la pacienţii cu boala Parkinson au fost investigate şi s-au prezentat rezultate favorabile de îmbunătăţire a echilibrului şi mersului.

În concluzie, se confirmă că pacienţii diagnosticaţi cu boala Parkinson pot găsi o formă de tratament eficientă şi folositoare în terapia cu tangou, dar totodată şi sigură pentru pacienţii vârstnici, datorită capacităţii de a efectua mişcările ponderate cu viteză mică, fără pierderea echilibrului. Un alt beneficiu al terapiei prin dans este faptul că se combină kinetoterapia cu terapia prin muzică şi cu întâlniri ocazionale, săptămânale, cu un grup mai mare de persoane, iar acest lucru este de mare ajutor pacienţilor care asociază simptome neuropsihice şi nu numai. Dacă vreţi să ştiţi unde se poate face această terapie prin tangou, mergeţi la cabinetul dr. Any Docu Axelerad, pe strada Petru Vulcan nr. 98 A sau sunaţi la numărul de telefon 0722/395.053.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU