După o intervenție chirurgicală bariatrică (de micşorare a stomacului), respectarea unui regim alimentar specific este esențială pentru recuperarea cu succes și sănătatea pe termen lung. Medicii spun că viaţa unui pacient după un bypass gastric este, în general, similară cu cea după gastric sleeve în ceea ce priveşte alimentaţia, dar există unele diferențe datorate naturii fiecărei intervenții chirurgicale. Ambele diete se concentrează pe reintroducerea treptată a alimentelor și pe respectarea unor etape specifice, începând cu lichide clare, apoi trecând la alimente pasate, urmate de alimente moi și, în cele din urmă, trecând la alimente obișnuite. Fiecare fază ajută stomacul să se vindece și reintroduce treptat alimente mai complexe. Potrivit specialiștilor, pacienții trebuie să mănânce mese mici și frecvente pe parcursul zilei, de obicei de 5-6 ori, pentru a preveni supraîncărcarea stomacului și pentru a asigura un aport nutritiv adecvat.
Totodată, prioritizarea aportului de proteine este vitală pentru vindecare și menținerea masei musculare. La fel și hidratarea, aceasta este esențială, dar pacienții ar trebui să evite să bea cu 30 de minute înainte și după mese, pentru a preveni întinderea stomacului și provocarea disconfortului. Datorită aportului și absorbției reduse a alimentelor, este necesară suplimentarea pe tot parcursul vieții cu vitamine și minerale, inclusiv multivitamine, calciu, vitamina D, fier și vitamina B12, pentru a preveni deficiențele. În plus, trebuie evitate alimentele și băuturile bogate în zahăr, grăsimi și cele carbogazoase, deoarece acestea pot provoca sindromul de dumping, greață și alte probleme digestive.