Mulţi dintre noi am făcut excese alimentare, de sărbătorile pascale, fără să ne gândim la ce efecte pot avea aceste exagerări asupra sănătăţii noastre. De aceea, în perioada următoare, specialiştii recomandă cu toată încrederea cura de detoxifiere, pentru a restabili echilibrul organismului.
Prin urmare, dacă încă mai aveţi drob, sarmale, cozonac şi alte mâncăruri de acest gen cu care v-aţi răsfăţat de Paşte, cel mai bine ar fi să renunţaţi la ele şi să optaţi pentru un regim alimentar bazat în principiu pe fructe şi legume în stare crudă sau gătite dietetic, fără grăsimi. Pe lângă acestea, de mare ajutor sunt şi ceaiurile de plante, un adevărat colac de salvare pentru ficat şi colecist, cele mai solicitate organe, din cauza consumului exagerat de proteine animale.
În doar câteva zile, corpul este bombardat de toxine şi acesta depune eforturi ca să le elimine. De aceea, în perioada de după sărbători, vă puteţi simţi mai obosiţi.
Prin detoxifierea organismului, aceste toxine sunt eliminate, iar ca acest proces să se realizeze cu uşurinţă, trebuie să renunţaţi la alimentele greu de digerat, să beţi multe lichide şi să faceţi cel puţin o oră de mişcare în fiecare zi.
„Sărbătorile, în general, sunt perioade în care se fac excese. Iarna este mai greu să detoxifiezi organismul, dar primăvara este un bun prilej, deoarece pieţele sunt pline de zarzavaturi, fructe şi legume de sezon. Nici măcar nu este nevoie să se renunţe de tot la produsele de natură animală, ci doar să se reducă cantitativ. Aşa că, dacă preponderent se consumă ciorbe şi supe de zarzavaturi, compoturi, ceaiuri, fructe şi legume, deja se poate spune că organismul este ajutat să elimine toxinele acumulate”, explică dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.
Acumularea toxinelor provoacă stare generală de rău, oboseală, dureri de cap şi simptome ale unor boli gastrointestinale, precum balonări, indigestie, dureri abdominale, constipaţie, diaree, crize biliare etc. Să nu uităm de kilogramele acumulate, căci vara se apropie şi doamnele vor să fie cât mai suple, şi nici de sistemul imunitar, care trebuie întărit, pentru a lupta împotriva virusurilor şi a bacteriilor.
Alimente indicate şi contraindicate
Pe lângă ciorbele de zarzavat, ce abundă în vitamine şi curăţă organismul de substanţele nefolositoare, cei care nu pot renunţa la carne pot înlocui carnea de porc cu peştele slab.
Şi dulciurile pot fi înlocuite cu fructele deshidratate (curmale, smochine etc.), pentru a reduce consumul de zahăr.
„Detoxifierea ficatului este foarte importantă, deoarece, dacă ficatul şi colecistul nu funcţionează normal, toxinele din organism nu sunt eliminate aşa cum trebuie. Aşadar, pentru detoxifierea ficatului se pot consuma ceaiuri de păpădie şi gălbenele. Cei care au probleme ale colecistului pot regla secreţia de bilă pentru diminuare disconfortului abdominal cu ceaiuri hepatoprotectoare şi tinctură de ghinţură. Salata verde este extrem de benefică pentru colon, dar şi pentru vezica biliară. Echilibrul în alimentaţie este vital, alături de o bună hidratare”, adaugă specialistul.
Suplimentele alimentare pot fi folositoare
Produsele apicole sunt şi ele potrivite pentru a mineraliza organismul, însă, înainte de a consuma suplimente alimentare, de orice fel, este bine să întrebaţi un specialist, medicul de familie sau un fitoterapeut. Lăptişorul de matcă, propolisul, polenul şi mierea de albine au proprietăţi curative şi de detoxificare asupra organismului.
Consumul de alcool şi sucuri acidulate, la fel, predispune la afecţiuni. Nu ezitaţi să le eliminaţi sau să scădeţi consumul.
Nu uitaţi să apelaţi la sfatul unui specialist, în cazul în care doriţi să utilizaţi suplimente alimentare. Medicul de familie vă poate indica efectuarea unor analize, pentru a vedea dacă aveţi carenţe, iar în urma rezultatelor vă poate prescrie exact vitaminele şi mineralele care vă lipsesc din organism, ca să nu fiţi nevoiţi să luaţi prea multe suplimente, fără a avea, cu adevărat, nevoie.