Cuvântul "dietă" trebuie să iasă din vocabularul nostru. Mai mult, el trebuie înlocuit cu termenul "stil de viaţă". Dar cum să reuşim să realizăm schimbări pe termen lung, mai ales că ştim foarte bine că atunci când vine vorba despre mâncat orice minune durează trei zile? Medicul primar nutriţionist Mihaela Bilic ne spune despre regula celor 100 de zile:
"Există o regulă în psihologie conform căreia orice schimbare serioasădin viaţanoastrăare nevoie de o perioadăde 3 luni pentru a se realiza/consolida. Cu alte cuvinte, putem săne comportăm diferit chiar şi de mâine, problema e căn-o sățină dacănu trece proba celor 100 de zile. E greu de schimbat definitiv obiceiuri, ritualuri, comodități, reflexe. Pentru căe nevoie de practică, exercițiu, repetiții, perseverență ca să deprinzi altele.
Când vine vorba de mâncare lucrurile se complică, pentru ca relaţia pe care o avem cu alimentele e clădită de o viață, ne defineşte şi ne pune etichete, e un fel de trăsătură de caracter: sunt pofticios, sunt lacom, sunt impulsiv, îmi plac dulciurile, iubesc pâinea etc. Sunt afirmații pe care le facem noi despre noi, identificându-ne prin prisma mâncării. Ce pierdem din vedere e că noi evoluăm, creştem, ne desăvârșim si avem nevoie de o re-evaluare, o reconfirmare si a relaţiei cu mâncarea. Nu mai suntem la fel, dar ne definim din inerție după aceleași șabloane.
Insă cel mai frumos şi mai fascinant lucru apropo de natura umană este ca totul se poate educa, învăța, discipina, organiza daca ne dorim. Si daca insistăm. Macar 100 zile:)
Învățam săne spălăm pe dinţi, săne facem patul pentru culcare sau săne încălțam când ieşim pe stradă. La fel trebuie săînvațăm sănu mai ciugulim între mese, săpunem în farfurie porția corectă, sa mâncăm așezați la masă, săevaluăm mâncarea cu simțurile. E ca o re-educare, un pic de practicăşi intrăîn reflex! Iar apoi vine eliberarea, pentru cădupă3 luni ai sentimentul de mândrie căai reuşit să schimbi, săîmbunătăţesti, săcontrolezi. Recăpătați-vă încrederea în voi schimbând în bine un obicei alimentar. E realizabil. Un pas la fiecare 100 zile e un progres uluitor, pentru cădrumul e cu sens unic, nu merge decât înainte!", ne explicămedicul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.