Durerea axilară, cunoscută în termeni populari sub denumirea de durere la subraț poate fi întâlnită atât la femei, cât și la bărbați și poate fi expresia unei varietăți de patologii, de la banala foliculită, la metastazele ganglionare a unor anumite forme de cancer. Până în momentul identificării factorului declanșator, durerea axilară reprezintă pentru mulți bolnavi un semn de îngrijorare. Principalele afecțiuni care pot duce la apariția durerii subraț sunt: foliculita (inflamația firului de păr), hidradenita sau alte inflamații locale, datorate igienei deficitare. La acestea se adaugă alergia locală la anumite substanțe chimice conținute de către produsele cosmetice utilizate, Zona Zoster, leucemiile, limfoamele, tuberculoza, anemiile, anumite leziuni ale brațului sau ale umărului etc.
Specialiștii susțin că, în contextul foliculitei axilare, durerea axilară poate fi însoțită de apariția pe suprafața pielii a numeroase pete roșii sau a unor coșuri de culoare albă, prurit cutanat local și sensibilitate crescută a pielii la atingerea zonei respective. Durerea apărută în cazul hidradenitei localizate la nivelul axilei, poate fi însoțită de apariția unor puncte negre sau a unor pustule la acest nivel și apariția unor noduli dureroși la palparea zonei respective. În cazul infecției cutanate acute cu stafilococ poate apărea durere axilară însoțită de erupție cutanată cu vezicule roșii intens, pline cu puroi, inflamarea vaselor limfatice locale și apariția unei umflături la nivelul zonei axilare.
Printre infecțiile cutanate determinate de stafilococ se numără furunculul, celulita stafilococică, impetigo și sindromul pielii opărite. Fiecare dintre acestea pot fi localizate și la nivel axilar. Din păcate, majoritatea infecțiilor cutanate apărute la nivelul zonei axilare pot fi caracterizate prin durere, apariția pe suprafața pielii axilei a leziunii cutanate caracteristice, creșterea temperaturii locale, hiperemie locală, tumefierea zonei afectate, febră, frisoane.