Sănătatea rinichilor este foarte importantă. Aşa că trebuie să ştiţi că odată ce funcţia renală a fost compromisă, acelaşi lucru se întâmplă şi cu starea generală de sănătate. Ca urmare, dacă aţi cunoaşte semnalele afecţiunilor renale, atunci le-aţi putea trata din timp şi mult mai eficient. Potrivit dr. Irina Păduraru, durerea de spate, de exemplu, reprezintă primul simptom care ar trebui să vă pună pe gânduri.
„Sunt pacienţi care spun că simt durerea pe partea dreaptă, alţii pe stânga, iar acest lucru se întâmplă şi din cauza faptului că dorm numai pe o anumită parte. Problema este că dacă durerile şi-au făcut debutul, nu va mai dura mult şi vor apărea în ambele părţi. Un exemplu în acest sens ar fi acela când vă treziţi în mijlocul nopţii cu o astfel de durere. Vreţi să mergeţi apoi la toaletă, dar observaţi că nu puteţi urina. Desigur, după câteva ore, durerea pare să dispară şi vă simţiţi mai bine”, a precizat medicul.
Specialistul a adăugat că rinichii contribuie la eliminarea toxinelor din sânge, însă atunci când nu reuşesc să facă acest lucru, acumularea acestor toxine poate provoca erupţii cutanate, mâncărime severă, uscăciune a pielii. Din păcate, acestea sunt, de cele mai multe ori, semne precoce ale posibilelor probleme de ordin renal. În plus, pentru că lichidul suplimentar din organism nu mai poate fi eliminat, pot apărea umflături la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor, feţei şi nu numai.
Apoi, oamenii trebuie să ştie că rinichii produc un hormon numit eritropoietină, care ajută globulele roşii din sânge să transporte oxigenul. Când o persoană suferă de boli de rinichi, hormonul acestui nivel scade, conducând şi la scăderea globulelor roşii, şi astfel poate apărea anemia. De asemenea, nivelul scăzut de oxigen livrat celulelor provoacă oboseală şi o stare de slăbiciune generală, aşa că acest lucru ar trebui să vă îngrijoreze.