10 Februarie 2024
47 accesări
0 comentarii

Durerea la tâmple nu este deloc o experiență plăcută. Din păcate, aceasta poate avea un impact semnificativ asupra stării de bine și a funcționalității zilnice a unui individ. Provocată în general de stres și de diferite afecțiuni medicale, inclusiv de boli cardiovasculare, durerea localizată în regiunea tâmplelor poate fi însoțită de o serie de simptome neplăcute, precum sensibilitate la lumină sau zgomot, rigiditatea maxilarului și a gâtului, greață, amețeli și chiar confuzie sau probleme de echilibru și de coordonare.

Durerea la tâmple poate avea origini variate, de la afecțiuni de natură infecțioasă până la condiții cronice de sănătate. Identificarea cauzei specifice a durerilor este esențială pentru gestionarea eficientă a simptomelor. Printre factorii obișnuiți care pot determina o durere la tâmple se numără: stresul, care reprezintă o reacție fiziologică a organismului la situații externe periculoase, cu un scop adaptativ, contribuind la mobilizarea resurselor pentru a face față provocărilor potențiale. În cazul în care stresul devine cronic, organismul se află în mod constant într-un mod de alertă, ceea ce înseamnă că eliberează în mod continuu hormoni de stres în sistemul circulator.

Potrivit dr. Daniela Adam, stresul cronic poate determina contracții musculare în zona gâtului și a capului, contribuind astfel la durerea la tâmple. În plus, stresul cronic poate afecta, de asemenea, sistemul imunitar, digestiv și cardiovascular. „Migrenele sunt o formă de cefalee caracterizată prin dureri de cap intense și pulsante, adesea însoțite de simptome precum greață, vărsături și sensibilitate la lumină sau zgomot. Apărute în episoade, care pot varia în durată de la câteva ore până la câteva zile, migrenele pot cauza dureri în orice regiune a capului, inclusiv în zona tâmplelor. Migrenele sunt considerate afecțiuni neurologice, iar mecanismele exacte care le determină nu sunt pe deplin înțelese. Totodată, factori precum stresul, anumite alimente, fluctuațiile hormonale și lipsa de somn pot declanșa migrenele la persoanele predispuse. Meningita, în schimb, este o inflamație a meningelor, membranele care acoperă creierul și măduva spinării, cauzată de infecții bacteriene, virale sau fungice. În meningită, inflamația poate determina dureri de cap severe, inclusiv în zona tâmplelor, sensibilitate la lumină și zgomot, febră și rigiditate a gâtului”, a explicat medicul.

În acelaşi timp, tumorile cerebrale pot exercita presiune asupra țesutului cerebral sau pot afecta lichidul cefalorahidian, ceea ce poate duce la dureri de cap intense. Simptomele apărute concomitent includ: modificări ale vederii; greață; probleme de coordonare. Durerea la tâmple poate fi însoțită de o serie şi de simptome care oferă indicii suplimentare cu privire la cauză. Identificarea și monitorizarea simptomelor asociate pot furniza informații esențiale în procesul de diagnosticare și tratament al durerii la tâmple. Câteva dintre simptomele comune, apărute concomitent cu durerea la tâmple, includ: sensibilitate la lumină sau zgomot; grețuri și vărsături; tulburări de vedere; amorțeală sau slăbiciune; modificări ale stării de spirit.

Taguri articol: sfatul medicului durere tample durere de cap

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii