Litiaza biliară (calculii biliari - pietre la bilă) este o afecţiune destul de des întâlnită în rândul pacienţilor, factorii de risc pentru apariţia lor fiind obezitatea, vârsta peste 40 de ani, dieta hipercalorică sau cu foarte puţine calorii, istoricul familial pozitiv etc. De aici apare necesitatea colecistectomiei (operaţia de fiere, de bilă) sau extragerea chirurgicală a veziculei biliare, care este unicul tratament pentru litiaza biliară, responsabilă de altfel pentru apariţia durerii şi inflamaţiei.
„Vezicula biliară este rezervor pentru bila ce este produsă în ficat şi este utilă în digestia alimentară. Formarea litiazei colecistice poate bloca ieşirea bilei din vezicula biliară şi astfel apare durerea abdominală în regiunea subcostală dreaptă, greaţa, vărsăturile, gustul amar matinal, fiind necesar consultul unui medic specialist chirurg. Simptomele includ durere în abdomenul superior, mai ales în partea dreaptă, greaţă, vărsături cu bilă (fiere, care este un lichid galben-verzui şi amar). Uneori, prezenţa calculilor nu dă niciun simptom, diagnosticul fiind pus exclusiv ecografic. Cu toate acestea, chiar şi în această situaţie ar trebui să vă adresaţi medicului, deoarece prezenţa pietrelor în colecist poate duce la apariţia de complicaţii grave, câteodată ameninţătoare de viaţă”, a declarat dr. Mihai Hriţcu, medic chirurg.
Specialistul a menţionat că principala complicaţie este infecţia (colecistita acută), care poate merge până la necrozarea completă a peretelui colecistului, ducând la peritonita biliară.
Apoi, se poate vorbi despre icterul mecanic (gălbinarea), cauzat de împiedicarea eliminării bilei din ficat şi revărsarea unor compuşi din ea (bilirubina) în sânge şi, ca o consecinţă, persoana se îngălbeneşte. În această fază, se produce blocarea canalului comun (coledoc) de către o piatră sau mai multe.
Şi pancreatita acută, provocată de blocarea sau doar de trecerea pietrelor la nivelul de vărsare al canalului pancreatic poate agrava starea de sănătate a pacienţilor.
Acesta este şi motivul pentru care tratamentul litiazei biliare este exclusiv chirurgical, constând în îndepărtarea colecistului în întregime, împreună cu calculii din el. Tehnica laparoscopică reprezintă indicaţia standard pentru această intervenţie, vizibilitatea fiind optimă, iar traumatismul peretelui abdominal minim. Potrivit dr. Hriţcu, intervenţia chirurgicală este necesară în cazul diagnosticării ecografice a litiazei colecistice (pietre sau calculi); colecistitelor acute litiazice şi alitiazice (inflamaţii ale colecistului din alte cauze decât cea litiazică - achene colesterolotice, polipi), traumatismelor spontane; cancerului de colecist.
În majoritatea cazurilor, colecistectomia laparoscopică este o intervenţie chirurgicală care se realizează în regim de programare, dar există şi cazuri (colecistita acută) în care intervenţia chirurgicală reprezintă o urgenţă.
Investigaţii recomandate
„Dintre investigaţiile pe care pacientul trebuie să le facă pentru un diagnostic corect, cele mai importante sunt ecografia abdominală (care vizualizează prezenţa pietrelor şi semnele inflamaţiei - peretele colecistului este îngroşat) şi analizele de sânge (hemograma, bilirubine, enzimele hepatice, teste de coagulare etc.)”, a completat medicul.
El a mai spus că majoritatea pacienţilor se externează la 24 de ore de la operaţie, putând să se întoarcă la activităţile zilnice în mai puţin de o săptămână.
Totuşi, pacienţii necesită evitarea alimentelor ce conţin grăsimi, îmbunătăţirea aportului de fibre în primele săptămâni de la operaţie pentru a preveni disconfortul şi scaunele diareice după alimentaţie.