23 Ianuarie 2020
1083 accesări
0 comentarii

Aveţi dureri în partea dreaptă a abdomenului, greaţă, vărsături şi febră? În aceste condiții, este posibil ca fierea să nu mai funcţioneze corect, iar litiaza biliară şi colecistita pot fi principalele vinovate. Potrivit dr. Ema Dobrescu, litiaza biliară înseamnă prezenţa pietrelor în colecist. Predispuse la această afecţiune sunt persoanele obeze, femeile de peste 40 de ani care suferă de diabet, dar şi cei care au rude care suferă de afecţiuni biliare.

Din păcate, foarte multe persoane nu au simptome, dar când apar, acestea se manifestă sub forma vărsăturilor, durerilor în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste, dar şi dureri de spate, ameţeli şi stări de vomă.

„Dacă aţi avut ghinionul de a fi diagnosticat cu litiază biliară, se recomandă, de cele mai multe ori, tratamentul chirurgical, care presupune îndepărtarea colecistului. Operaţia poate fi făcută fie pe cale laparoscopică, intervenţie minim invazivă, fie prin metoda clasică, ce presupune o incizie în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. În acest fel, pietrele pot fi eliminate şi fără scoaterea colecistului, dar vor reapărea de fiecare dată, de aceea este bine să scoateţi acest organ”, este de părere medicul.

În cazul în care vă confruntaţi cu greaţă, vărsături, icter, dureri în partea dreaptă a abdomenului, balonare, dar şi simptome precum febră şi frisoane, toate acestea pot fi semnul unei colecistite (inflamaţie a colecistului).

Colecistita poate fi depistată numai în urma unui consult medical. Aceasta poate fi simţită la palpare, însă cea mai sigură metodă de a diagnostica colecistita o reprezintă ecografia abdominală şi analizele de sânge. Trebuie precizat că, în cazurile uşoare, medicul recomandă tratament medicamentos, dar şi regim alimentar, iar în cazul în care colecistita este provocată în urma prezenţei pietrelor în vezica biliară, se va face o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a colecistului, cunoscută şi sub numele de colecistectomie, ca şi în cazul calculilor biliari.

Ca sfat, persoanele care au probleme cu fierea ar trebui să evite alimente precum brânzeturile grase, smântâna, vinetele, grăsimile, fasolea, varza, precum şi alimentele condimentate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU