Deşi problemele cardiace sunt specifice vârstei a treia, medicii spun că diverşi factori pot influenţa apariţia acestora mult mai devreme.
Pe de altă parte, pacienţii nediagnosticaţi riscă o serie de complicaţii grave şi chiar decesul.
Dureri în piept, la efort, stări e oboseală accentuată, palpitaţii. Acestea sunt printre simptomele care „atenţionează” pacientul că inima lui nu mai funcţionează la parametrii normali şi că necesită un consult de specialitate. Despre cât de important este ca pacienţii să recunoască semnele unui infarct miocardic sau să îşi controleze hipertensiunea arterială, ne vorbeşte dr. Luminiţa Matei, medic primar cardiolog în cadrul centrului medical Gastromond.
- Ce este insuficienţa cardiacă şi cum se tratează această afecţiune?
- Insuficienţa cardiacă este incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge spre ţesuturi şi organe. Orice boală cardiacă, dacă este suficient de severă, poate duce la insuficienţă cardiacă. Infarctul miocardic acut şi hipertensiunea arterială sunt printre cele mai frecvente cauze de insuficienţă cardiacă.
Suspiciunea de insuficienţă cardiacă apare atunci când, mai ales la un pacient cunoscut cu suferinţă cronică a inimii, apar manifestări precum oboseală la efort, respiraţie dificilă în cursul nopţii cu nevoia de a folosi perne suplimentare, umflarea picioarelor. Simptome asemănătoare pot apare şi în alte afecţiuni, prin urmare sunt necesare analize medicale pentru confirmarea diagnosticului. Ca exemplu, electrocardiograma, ecocardiografia, nivelul în sânge al peptidelor natriuretice, radiografia toracică, alături de analize uzuale din sânge şi urină.
- Ce riscă pacienţii care nu sunt diagnosticaţi şi care nu respectă schema de tratament?
- Nediagnosticată şi netratată la timp, insuficienţa cardiacă se agravează progresiv şi poate constitui o cauză de deces precoce - subit sau prin progresia accelerată a bolii.
- Când este necesar un stimulator cardiac?
- Acest dispozitiv este necesar atunci când sistemul electric al inimii nu mai funcţionează normal şi este necesar câte un mic impuls electric artificial pentru a declanşa contracţiile inimii.
- Când se impune chirurgia cardiacă?
- Atunci când există o suferinţă cardiacă severă, ca de exemplu obstrucţia mai multor ramuri ale arterelor coronare (acelea care irigă muşchiul inimii) sau funcţionarea foarte deficitară a uneia din valvele inimii (clapetele care asigură circulaţia sângelui în direcţia corectă) pacienţilor li se pot implanta dispozitive cardiace sau pot suferi, în ultimă instanţă, transplantul cardiac.
- Ce restricţii în stilul de viaţă au pacienţii?
- Ca restricţii necesare pentru pacienţii cu probleme cardiace putem aminti reducerea aportului de sare în alimentaţie, evitarea efortului excesiv şi a temperaturilor extreme, moderarea consumului de alcool, iar în unele forme de boală cardiacă este necesară abstinenţa totală, renunţarea la fumat, vaccinarea antigripală anuală.