Vă doare capul şi nu reuşiţi să vă daţi seama care este cauza acestora? Înainte de toate, însă, ar trebui să ştiţi că există mai multe tipuri de dureri. Astfel, durerile de cap primare sunt cele care nu apar ca simptom al unei afecţiuni grave. Acestea nu sunt periculoase, chiar dacă sunt intense şi afectează calitatea vieţii.
„Creierul nu poate resimţi durere, iar aceste dureri apar pe fondul inflamaţiei din organism. Centrii nervoşi, vasele de sânge şi muşchii la nivelul cărora apare un proces inflamator pot fi de vină pentru durerile primare de cap. Pe de altă parte, există şi dureri de cap secundare, cauzate de probleme de sănătate care afectează şi zonele sensibile ale capului sau gâtului. Acestea au un debut rapid şi extrem de intens şi nu pot fi confundate cu alte tipuri de dureri de cap. Acestea sunt rare, dar mult mai grave decât cele primare, pentru că pot fi un simptom al unor afecţiuni extrem de serioase precum tumorile cerebrale, anevrismul sau meningita”, a explicat dr. Manuela Dima.
Este foarte important să ştiţi că şi cauzele durerilor de cap sunt extrem de variate. Uneori, ele însoţesc răcelile, sunt un simptom caracteristic al sinuzitei, un semn al oboselii oculare, al unui puseu brusc de hipertensiune. De asemenea, există persoane la care foamea se resimte astfel, prin dureri de cap cauzate de hipoglicemie. Totodată, dacă nu dormiţi bine sau dacă dormiţi prea mult, este probabil ca durerile de cap să fie legate de durata nenaturală a somnului. Nu în ultimul rând, sunt situaţii când asemenea manifestări trebuie să vă îngrijoreze mai mult decât în alte condiţii. Ca urmare, dacă observaţi că ceva este în neregulă, mergeţi la medic, pentru că o durere de cap poate ascunde o tumoră, poate indica faptul că aţi suferit un atac cerebral, aţi suferit o ruptură de nerv sau sunteţi victima unei infecţii de tipul meningitei.