Glanda hipofizară este un organ de dimensiuni foarte mici (cât un bob de mazăre). Există riscul ca această glandă să sufere dezechilibre hormonale, fapt care duce la dezvoltarea formaţiunilor tumorale (adenoame hipofizare). Anumite tumori hipofizare pot duce la dezvoltarea unor afecţiuni grave, cum este acromegalia, caracterizată prin creşterea excesivă a extremităţilor.
La femei, unele tumori hipofizare duc la oprirea ciclurilor menstruale. Odată ce diagnosticul a fost stabilit de către specialist, acesta poate indica forma de tratament potrivită, în funcţie de stadiul tumorii: radioterapie, tratament chirurgical sau tratament medicamentos.
„Patologia hipofizară tumorală se întâlneşte cu o frecvenţă similară la ambele sexe. În acest sens, pacienţii pot prezenta o simptomatologie neurologică care, la început, poate să scape diagnosticului. Este vorba de dureri de cap (cefalee), tulburări de vedere, iar lucrurile evoluând, se ajunge până la pierderea stării de conştienţă. La acestea se adaugă şi simptome specifice adenoamelor hipofizare producătoare de anumiţi hormoni. Aceste adenoame pot să prezinte o secreţie hormonală privind hormonul de creştere, iar adultul, în felul acesta, va creşte disproporţionat la nivelul extremităţilor, apărând, aşa numita, acromegalie”, a declarat dr. Eduard Circo, specialist endocrinolog.