sold
„Am observat că ori de câte ori plouă, simt dureri în zona şoldului drept. Am dat vina pe vreme şi mi-am văzut de treabă. Este adevărat că pe vreme rea durerile sunt mai mari, însă, de la un timp, şi dacă e soare afară, şoldul tot mă sâcâie. L-am sunat pe medicul de familie şi, după explicaţiile mele, mi-a spus că e posibil să am artroză, nu m-a încurajat cu vindecarea.... E posibil aşa ceva la 37 de ani? Eu ştiu că artroză faci la bătrâneţe!” (Silvia Dumbravă).
Cu toate că, de regulă, astfel de simptome apar la persoanele mai în vârstă, medicul specialist în fizioterapie, dr. Mihaela Mihai, ne-a explicat că durerile de şold, mai exact, artroza, nu ţin cont de vârstă. De asemenea, odată instalată, boala nu se vindecă în totalitate, dar trebuie avut în vedere că, ţinută sub control şi respectând indicaţiile medicului, poate fi serios ameliorată, permiţând persoanei afectate să ducă o viaţă normală.
Vârstnicii, mai afectaţi
Totuşi, în majoritatea cazurilor, artrozele apar odată cu înaintarea în vârstă, din cauză că articulaţiile sunt expuse presiunii, cartilajul se subţiază, iar spaţiul articular se îngustează. În aceste condiţii, pe marginea lor se depune calciu sub formă de ciocuri, după care apare şi durerea. Dar asta nu înseamnă că tinerii care fac efort susţinut sau sunt obezi nu pot fi diagnosticaţi cu artroză.
Atenţie, însă, diagnosticul precoce al unei artroze permite luarea la timp a unor măsuri terapeutice dietetice şi medicale, care vor împiedica evoluţia ulterioară a bolii. Cât priveşte localizarea, artrozele se pot localiza la nivelul genunchiului, al şoldului şi al şirei spinării.
Cauze
Factorii favorizanţi ai acestei boli pot fi de natură genetică, dar cel mai ade-sea apar ca urmare a stilului greşit de viaţă. La fel de adevărat e că artrozele pot surveni şi ca urmare a unor accidente sau traumatisme. Indiferent de situaţie, trebuie respectate cu stricteţe recomandările medicului, pentru că numai astfel pot fi evitate complicaţiile.