O neplăcere cu care se confruntă multe dintre femeile însărcinate este reprezentată de durerile de spate. Dr. Irina Mihai, medic obstetrică ginecologie în cadrul Spitalului Euromaterna arată că „la aproximativ 70% dintre gravide este prezentă durerea de spate în regiunea lombară, de intensitate variabilă”. „O durere redusă până la moderată poate apărea în urma efortului excesiv, aplecărilor, ridicărilor sau a mersului. Poate fi ameliorată prin ghemuire în loc de aplecare, evitarea pantofilor cu tocuri înalte și folosirea unei perne de spate”, a explicat medicul ginecolog.
Dar, a mai subliniat specialistul, durerea de spate poate să crească odată cu avansarea sarcinii și să apară mai frecvent la persoanele supraponderale. „În unele cazuri, durerea poate persista ani de zile după sarcină”, a mai explicat dr. Irina Mihai.
Deși durerile de spate sunt normale în sarcină, în cazul celor severe se impune un consult ortopedic amănunțit. „Durerea de spate severă nu ar trebui atribuită sarcinii, până nu se practică un consult ortopedic amănunțit. Aceasta poate avea alte cauze, precum osteoporoza asociată sarcinii, discopatia, osteoartrita vertebrală”, a mai afirmat medicul obstetrician-ginecolog.
Cât privește tratamentul, în general durerile de spate ale gravidelor trec cu analgezice, căldură locală și odihnă. „De asemenea, antiinflamatoarele aplicate local pot fi benefice însă pot fi utilizate în perioada sarcinii doar pe perioade scurte, pentru a preveni efectele asupra fătului”, a mai detaliat medicul.
După ce trece durerea, sunt de ajutor exercițiile de fizioterapie, pentru stabilitatea coloanei și a bazinului, mai ales având în vedere solicitarea crescută din timpul sarcinii.