16 Noiembrie 2016
8705 accesări
0 comentarii

Incidenţa cancerului a crescut îngrijorător în ultimii ani. Medicii constănţeni declară că, în ultima vreme, s-au confruntat tot mai frecvent cu tumori cu localizări multiple, cum ar fi cancerul de col uterin, asociat cu cel de ovare, cancer de sân cu cancer de colon, dar şi multe altele forme ale bolii, toate fatale pentru pacient. Din nefericire, mulţi bolnavi ajung la spital în formele finale ale bolii, când nu se mai poate face nimic pentru ei.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică referitoare la cazurile de cancer din judeţul nostru sunt de-a dreptul sumbre: 24.038 de constănţeni suferă de cel puţin o formă de cancer.


„Dintre aceştia, 1.719 au fost diagnosticaţi numai anul acesta, 950 de ca-zuri fiind înregistrate în mediul urban şi 769 în rural. În 2016, cei mai mulţi pacienţi noi sunt cei cu cancer colorectal, cancer mamar, cancer la stomac, bronho-pulmonar, cancer hepatic, cancer la prostată, la vezică etc.”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa, dr. Loti Popescu.


Se pare că cei care ajung la spital în stadiul 3 sunt din ce în ce mai mulţi, dar, pentru că tumoarea a atins deja alte dimensiuni, celulele maligne au afectat ganglionii din vecinătate şi au început să invadeze ţesuturile din jur. Nu mai spunem că, în stadiul 4, putem vorbi deja de cancer metastatic sau secundar, acesta răspândindu-se cu certitudine la alte organe decât cel în care s-a format. În această etapă, supravieţuirea este limitată, tratamentul vizând mai mult calitatea vieţii pacientului decât vindecarea, care nu mai este posibilă.

Trebuie menţionat că bărbaţii sunt mai expuşi acestei boli decât femeile, riscul lor de a-şi pierde viaţa fiind mai mare. Leucemia, cancerul de rect, de colon sunt cei mai mari duşmani ai lor. La fel se întâmplă şi în cazul cancerului de plămâni, care ucide de două ori şi jumătate mai mulţi bărbaţi decât femei.

La femei, cele mai frecvente forme de cancer sunt cel la sân şi cancerul de col uterin. Specialiştii spun că, la ora actuală, ar exista în jur de 200 de forme de cancer. Unele dintre acestea sunt forme mai rare, altele sunt mai frecvente.

O chestiune alarmantă!

Totuşi, este bine de ştiut că, în primele stadii, cancerul nu este mortal, ci doar atunci când este depistat într-un stadiu avansat poate fi fatal. Desigur, nu toate formele de cancer duc la deces. Unele au o rată de supravieţuire mai mare de 90%, cum ar fi cancerul mamar şi cel uterin în cazul femeilor, respectiv cancerul testicular şi de prostată în cazul bărbaţilor. Acest lucru se întâmplă datorită zonelor afectate, care sunt mai uşor de investigat şi sunt accesibile intervenţiei rapide.


„La noi predomină patologia oncologică, atât la bolnavii vârstnici, cât şi la cei tineri. Ce-i mai grav, scade tot mai mult vârsta celor care reprezintă formaţiuni tumorale, care vin în faze avansate ale bolii, în general cu metastaze. Trebuie să recunosc că, pentru noi, medicii, aceasta este o chestie alarmantă”, ne-a declarat şeful secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Ion Aşchie.


Medicul confirmă că patologia malignă predomină, la fel şi tulburările digestive, iar la femei, cancerul de sân.

„În privinţa tumorilor digestive, avem de-a face cu o proliferare anarhică, ce produc formaţiuni solide tumorale, cele mai frecvente fiind tumorile colonice şi cele rectale, care le-au depăşit pe cele gastrice”, a completat dr. Aşchie.



Specialiştii îi sfătuiesc pe constănţeni ca, imediat cum realizează că ceva este în neregulă cu organismul lor, să se prezinte de urgenţă la un consult, mai ales că durerea nu este unul dintre pri-mele simptome ale cancerului. De asemenea, celulele canceroase nu provoacă durere, decât atunci când se formează o tumoare care exercită presiune în jurul ei.

Totodată, dacă boala a ajuns la oase, atunci durerea este clar un simptom. În orice situaţie, există calmante care îi ajută pe pacienţi să facă faţă disconfortului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU