Expunerea la razele ultraviolete (UV) poate cauza melanoame şi carcinoame pe pleoape, iar în timp poate duce chiar la dezvoltarea cataractei şi a degenerescenţei maculare. Astfel, este extrem de important să purtăm ochelari de soare de calitate, chiar şi atunci când soarele se ascunde printre nori. Toată lumea ar trebui să apeleze la cabinetele de optică, pentru a avea siguranţa că achiziţionează un produs care nu este contrafăcut. Ochelarii de soare cumpăraţi din locaţii neavizate sau de la colţul străzii nu oferă niciun fel de protecţie UV şi fac mai mult rău decât bine, spun specialiştii oftalmologi. Ei doar blochează o parte din lumina vizibilă. Când luminozitatea este scăzută, irisul se relaxează şi pupila se dilată, astfel radiaţiile UV pătrund într-o cantitate mai mare în ochi şi afectează structurile oculare.
„Razele UV pot provoca arsuri la nivelul retinei şi corneei, similare celor de la nivelul pielii, care pot afecta vederea până la orbire. De asemenea, pot contribui la creşterea riscului de apariţie a cataractei, degenerescentei maculare şi chiar a cancerelor pielii din jurul ochilor. Protecţia ochilor în faţa razelor UV este esenţială, nu doar atunci când stăm la plajă, ci de fiecare dată când ieşim afară. Este greşit să credem că avem nevoie de ochelari de soare doar vara. Radiaţiile UV acţionează asupra ochilor, indiferent de anotimp şi de vreme, chiar şi într-o zi înnorată”ne informeazaspecialiştii oftalmologi de la Mrini Eye Hospital.
Este important ca lentilele să blocheze 99%, chiar 100%, radiaţiile UVB şi UVA, să reflecte în proporţie de 70%-90% lumina vizibilă, să aibă culoarea potrivită şi să nu provoace dificultăţi ale vederii, dar, în acelaşi timp, să aibă lentile care permit recunoaşterea clară a tuturor culorilor. Trebuie menţionat că persoanele care poartă ochelari de vedere au la dispoziţie opţiunea achiziţionării unor ochelari de soare cu dioptrii, pentru orice viciu de refracţie, plus protecţie UV.