Contrar „luptei” care are loc în domeniul alimentaţiei cu privire la vegetarieni şi non-vegetarieni, dr. Tiberiu Marcu, specialist gastroenterolog, este de părere că ar trebui să avem o alimentaţie echilibrată, în funcţie de activităţile pe care le desfăşurăm, dar şi în funcţie de predispoziţia fiecăruia de a dezvolta diverse afecţiuni.
Astfel, aflăm că alimentele uleioase cum sunt măslinele, alu-nele, nucile, care sunt considerate sănătoase, sunt grăsimi pe care poate nu le recunoaştem la primul impact şi care, consumate în exces, pot dăuna organismului.
„Efectul lor asupra colecistului şi pancreasului este similar efectului grăsimilor animale. Favorizează dischinezii şi colici biliare, dar şi pancreatite acute. În perioada de creştere, copiii au nevoie de proteine din carne, a fi vegetarian în perioada de creştere nu este chiar potrivit. Alimentaţia este unul din principalii agresori ai sănătăţii, la momentul actual. Alimentele conservate aduc în organism o sumedenie de substanţe nocive, E-uri şi nu numai. Prelucrarea termică a cărnii produce nişte substanţe care se ştie a fi cancerigene. Ideal ar fi să procesăm cât mai puţin alimentele şi să le conservăm cât mai puţin. Ar trebui să mâncăm cât mai proaspăt şi cât mai puţin procesat. Acest lucru este foarte greu, tehnic vorbind, dar şi financiar. Organismul uman face faţă destul de bine alimentelor proaspete, în condiţiile unei alimentaţii echilibrate, nu excesive spre anumite tipuri de mâncare. Nu există aliment ideal care să facă bine la toate. Dacă un anumit aliment este bun pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cum sunt oleaginoasele, acestea fac rău în alt domeniu, din cauză că sunt uleioase, sunt dăunătoare pancreasului şi fierii, consumate în exces”, a declarat dr. Tiberiu Marcu.