13 Mai 2016
5478 accesări
30 comentarii

Contrar „luptei” care are loc în domeniul alimentaţiei cu privire la vegetarieni şi non vegetarieni, dr. Ioan Tiberiu Tofolean, specialist gastroenterolog, este de părere că ar trebui să avem o alimentaţie echilibrată, în funcţie de activităţile pe care le desfăşurăm, dar şi în funcţie de predispoziţia fiecăruia de a dezvolta diverse afecţiuni.

Astfel, aflăm că alimentele uleioase cum sunt măslinele, alu-nele, nucile, care sunt considerate sănătoase, sunt grăsimi pe care poate nu le recunoaştem la primul impact şi care, consumate în exces, pot dăuna organismului.

„Efectul lor asupra colecistului şi pancreasului este similar ca şi efectul grăsimilor animale. Favorizează dischinezii şi colici biliare, dar şi pancreatite acute. În perioada de creştere, copiii au nevoie de proteine din carne, a fi vegetarian în perioada de creş-tere nu este chiar potrivit. Alimentaţia este unul din principalii agresori ai sănătăţii, la momentul actual. Alimentele conservate aduc în organism o sumedenie de substanţe nocive, E-uri şi nu numai. Prelucrarea termică a cărnii produce nişte substanţe care se ştiu a fi cancerigene. Ideal ar fi să procesăm cât mai puţin alimentele şi să le conservăm cât mai puţin.Ar trebui să mâncăm cât mai proaspăt şi cât mai puţin procesat. Acest lucru este foarte greu, tehnic vorbind, dar şi financiar. Organismul uman face faţă destul de bine alimentelor proaspete, în condiţiile unei alimentaţii echilibrate, nu excesive spre anumite tipuri de mâncare. Nu există aliment ideal care să facă bine la toate. Dacă un anumit aliment este bun pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cum sunt oleaginoasele, acestea fac rău în alt domeniu, din cauză că sunt uleioase, sunt dăunătoare pancreasului şi fierii, consumate în exces”, a declarat dr. Ioan Tiberiu Tofolean.



În concluzie, trebuie eliminate exce-sele, trebuie adoptată o alimentaţie cât mai diversificată şi redusă cantitativ per porţie de masă, adică o alimentaţie fragmentată, adaptată şi stilului de viaţă.

O persoană activă care depune mult efort fizic are nevoie de multe calorii, iar o persoană sedentară trebuie să mănânce calorii puţine. Fiecare persoană care are probleme de alimentaţie este bine să se adreseze medicului dietetician care poate să-i dea indicaţiile potrivite.

Taguri articol: alimente echilibru probleme proteine grăsimi calorii ioan tiberiu tofolean

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

30 comentarii

16 octombrie
Bwnowo
Mezswj igfmcs

clavulanate usa - purchase augmentin pill buy synthroid 150mcg sale

10 octombrie
Dtsqmu
Wehpij aqvwde

buy betamethasone 20 gm generic - buy betnovate creams order benoquin without prescription

9 octombrie
Ghwpeu
Zwfoto hsowpw

buy metronidazole online - order flagyl 400mg generic purchase cenforce generic

4 octombrie
Eczhsq
Hodrwy lcjnrw

buy deltasone 40mg online - buy generic zovirax buy generic elimite for sale

4 octombrie
Yxfhvn
Jdakhx ctgqqc

acticin generic - purchase benzoyl peroxide cream retin gel tablet

30 septembrie
Snlqtu
Wecjuz flblko

buy cefdinir no prescription - cleocin medication

29 septembrie
Lkctoj
Kobnvj krofjb

buy absorica without prescription - brand deltasone 40mg buy deltasone 20mg

23 septembrie
Dfmrby
Otrpbk asfqad

buy trihexyphenidyl for sale - buy generic artane online emulgel where to purchase

23 septembrie
Ngyqhw
Lhlqhq iaucmp

buy periactin sale - cyproheptadine cheap order tizanidine 2mg without prescription

17 septembrie
Wwnnip
Vtrovo vwlgix

lioresal over the counter - brand feldene 20mg piroxicam 20 mg generic

123