13 Mai 2016
5478 accesări
30 comentarii

Contrar „luptei” care are loc în domeniul alimentaţiei cu privire la vegetarieni şi non vegetarieni, dr. Ioan Tiberiu Tofolean, specialist gastroenterolog, este de părere că ar trebui să avem o alimentaţie echilibrată, în funcţie de activităţile pe care le desfăşurăm, dar şi în funcţie de predispoziţia fiecăruia de a dezvolta diverse afecţiuni.

Astfel, aflăm că alimentele uleioase cum sunt măslinele, alu-nele, nucile, care sunt considerate sănătoase, sunt grăsimi pe care poate nu le recunoaştem la primul impact şi care, consumate în exces, pot dăuna organismului.

„Efectul lor asupra colecistului şi pancreasului este similar ca şi efectul grăsimilor animale. Favorizează dischinezii şi colici biliare, dar şi pancreatite acute. În perioada de creştere, copiii au nevoie de proteine din carne, a fi vegetarian în perioada de creş-tere nu este chiar potrivit. Alimentaţia este unul din principalii agresori ai sănătăţii, la momentul actual. Alimentele conservate aduc în organism o sumedenie de substanţe nocive, E-uri şi nu numai. Prelucrarea termică a cărnii produce nişte substanţe care se ştiu a fi cancerigene. Ideal ar fi să procesăm cât mai puţin alimentele şi să le conservăm cât mai puţin.Ar trebui să mâncăm cât mai proaspăt şi cât mai puţin procesat. Acest lucru este foarte greu, tehnic vorbind, dar şi financiar. Organismul uman face faţă destul de bine alimentelor proaspete, în condiţiile unei alimentaţii echilibrate, nu excesive spre anumite tipuri de mâncare. Nu există aliment ideal care să facă bine la toate. Dacă un anumit aliment este bun pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cum sunt oleaginoasele, acestea fac rău în alt domeniu, din cauză că sunt uleioase, sunt dăunătoare pancreasului şi fierii, consumate în exces”, a declarat dr. Ioan Tiberiu Tofolean.



În concluzie, trebuie eliminate exce-sele, trebuie adoptată o alimentaţie cât mai diversificată şi redusă cantitativ per porţie de masă, adică o alimentaţie fragmentată, adaptată şi stilului de viaţă.

O persoană activă care depune mult efort fizic are nevoie de multe calorii, iar o persoană sedentară trebuie să mănânce calorii puţine. Fiecare persoană care are probleme de alimentaţie este bine să se adreseze medicului dietetician care poate să-i dea indicaţiile potrivite.

Taguri articol: alimente echilibru probleme proteine grăsimi calorii ioan tiberiu tofolean

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

30 comentarii

11 septembrie
Ixgnvj
Atzsah btaexi

pyridostigmine 60mg over the counter - order mestinon 60mg generic imuran for sale online

11 septembrie
Yeggiz
Mlgffv bzoevi

diclofenac oral - cheap nimotop generic buy nimodipine generic

5 septembrie
Pnhrqi
Uybjfj klxfvi

buy cambia for sale - buy diclofenac 50mg without prescription order aspirin 75 mg generic

4 septembrie
Dhtkrg
Uahflo wfyzzs

buy cheap rumalaya - buy endep for sale elavil 10mg canada

29 august
Naxivn
Wfcdxm raobei

purchase celebrex - cost indomethacin 75mg indomethacin tablet

27 august
Ciasux
Zvbepw vljtai

order mebeverine 135mg pills - buy generic colospa online generic cilostazol

23 august
Sdisio
Sdbpql jcdydc

buy generic neurontin 600mg - buy ibuprofen 400mg without prescription order sulfasalazine 500mg online cheap

23 august
Gkenor
Vcvbef iygwez

brand probenecid - oral etodolac order tegretol 400mg sale

18 august
Pxflrd
Rmrdcj ikyljw

order besivance sale - carbocisteine brand order sildamax pills

6 august
Igltil
Cfoaec yntnjw

lasuna usa - buy lasuna online himcolin cost

123