27 August 2018
653 accesări
0 comentarii

Spre deosebire de celelalte ecografii ce pot fi efectuate, Doppler-ul vascular oferă medicului o serie de informaţii nu doar asupra morfologiei (formei) structurilor examinate, dar şi date funcţionale, impactul acestor modificări (de obicei înfundări şi/sau curgeri în sens invers sau cu parametri modificaţi. În unele situaţii, pot fi oferite şi informaţii extrem de utile legate de abordarea unui anumit tratament cu medicamente sau chirurgical.

Ecografia Doppler este o investigaţie imagistică, realizată cu ajutorul ultrasunetelor şi care este indicată, în mod special, pentru explorarea sistemului vascular, arterial şi venos, atât periferic (membre superioare, membre inferioare), cât şi cervico-cerebral (carotide, vertebrale).

Cu ajutorul ecografiei Doppler se pot diagnostica leziunile de perete vascular, cauzele unui accident vascular şi nu numai. De precizat că ecografia Doppler nu necesită o pregătire prealabilă, nu este invazivă şi nu are efecte secundare.

„O altă patologie în care ecografia deţine un rol extraordinar de important în diagnostic, este tromboza venoasă profundă, ceea ce înseamnă o venă în interiorul căreia există un cheag de sânge. Pericolul cel mai mare al trombozei venoase profunde este posibilitatea ca acel tromb de sânge să migreze la nivelul plămânului şi să apară decesul pacientului. Din acest motiv, orice mărire de volum al membrului inferior sau superior trebuie să ridice suspiciunea de tromboză venoasă profundă”, a explicat dr. Florian Stoian, medic specialist Interne, specialist în Cardiologie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU