11 Octombrie 2018
3048 accesări
0 comentarii

Ecografia sau ultrasonografia este o metodă imagistică foarte des utilizată în ziua de azi, cu ajutorul căreia pot fi obţinute o serie de informaţii despre ceea ce se află în interiorul corpului uman. Acest lucru poate fi descoperit doar cu ajutorul ultrasunetelor emise de un dispozitiv numit transductor (sondă).

Potrivit dr. Adriana Iordan, medic primar Radiologie-Imagistică Medicală, la Centrul Medical „Pozimed”, ecografia Doppler reprezintă o tehnică specială, prin care pot fi examinate structuri în mişcare. Altfel spus, ea se bazează pe efectul descris de fizicianul austriac Christian Doppler şi constă în măsurarea modificărilor de frecvenţă ale undelor reflectate (ecourilor) de corpurile aflate în mişcare. Cea mai largă aplicaţie a metodei este evaluarea fluxului din vasele de sânge, structurile în mişcare în acest caz fiind reprezentate de celulele sanguine.

„Ecografia Doppler este folosită în studiul fluxului sanguin de la nivelul arterelor carotide şi vertebrale (în zona gâtului sau intracranian), arterelor şi venelor periferice (ale membrelor inferioare şi superioare), vaselor mari din abdomen şi pelvis sau vascularizaţiei diferitelor organe. De asemenea, metoda are aplicaţii şi în obstetrică, permiţând caracterizarea circulaţiei placentare şi a vaselor sanguine ale fătului. Cele mai des utilizate aplicaţii ale ecografiei Doppler sunt evaluarea arterelor carotide şi vertebrale în regiunea cervicală şi a arterelor şi venelor periferice, cu precădere a celor de la nivelul membrelor inferioare. Este foarte important ca pacientul, atunci când se prezintă pentru ecografia Doppler, să aibă o recomandare clară a investigaţiei pe care trebuie să o efectueze (artere sau vene)”, a explicat medicul.

Investigaţia este indicată şi în caz de amorţeli în timpul mersului

Dr. Iordan a mai spus că examinarea arterelor permite caracterizarea pereţilor arteriali (îngroşări prin depunerea plăcilor de aterom), diagnosticarea stenozelor (îngustărilor) sau ocluziilor arteriale, a dilataţiilor patologice (anevrisme) şi urmărirea evoluţiei vaselor, în urma unor intervenţii chirurgicale. Totodată, investigaţia este indicată persoanelor care acuza dureri, crampe musculare sau amorţeli ale membrelor inferioare în timpul mersului, dar şi celor cu factori de risc pentru boli arteriale, cum ar fi diabetul, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului în sânge.

În acelaşi timp, se pot evalua shunturile (comunicările) arterio-venoase, în special în cazul pacienţilor trataţi prin hemodializă.

„Prin explorarea venelor se poate evidenţia prezenţa trombilor (cheagurilor de sânge) şi evoluţia lor sub tratament, insuficienţa venoasă (funcţia ineficientă a valvelor venoase, care duce în timp la umflarea picioarelor) şi pot fi evaluate dilataţiile venelor superficiale (varice). Această metodă de explorare vasculară este neinvazivă, nu prezintă riscuri pentru pacient, nu este iradiantă şi nu necesită pregătire specială. În cazul explorării vaselor de la membrele inferioare, pacientul trebuie să se dezbrace de la brâu în jos, iar pentru explorarea arterelor carotide trebuie eliberată zona gâtului. Pacientul este întins pe spate pe patul de examinare, se aplică gel pe piele, apoi medicul va urmări cu ajutorul sondei toate traiectele vasculare accesibile”, a adăugat specialistul.

Apoi, sonda este conectată la un monitor pe care sunt evidenţiate imagini ale vaselor şi fluxului sanguin obţinute prin diferite tehnici ecografice Doppler (pulsat, color, power). De asemenea, pot fi obţinute şi semnale sonore ale fluxului de sânge din artere sau vene. Durata examinării variază între 20 şi 60 minute, în funcţie de pacient şi de complexitatea patologiei.

Trebuie precizat, însă, că ecografia Doppler nu poate diagnostica cu exactitate orice afecţiune vasculară şi nu are acces la toate vasele corpului omenesc, dar aportul metodei în diagnosticul bolilor vaselor de sânge este foarte mare, este mult mai accesibilă şi rapidă faţă de alte metode şi reprezintă prima metodă de investigare a acestor boli.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU