Ecografia este o procedură ce este utilizată pentru evaluarea fătului, placentei şi lichidului amniotic în timpul sarcinii. Se efectuează cu ajutorul ecografului care are la bază principiul ecoului. Aparatul trimite ultrasunete care sunt reflectate înapoi de către suprafaţa examinată. Aceste ecouri sau sunete reflectate formează imagini pe un ecran, similar cu acela al unui aparat de radiografie.
Aproximativ 2% din sarcinile concepute pe cale naturală şi 10% din cele concepute pe cale asistată rezultă în sarcini multiple. Cu ajutorul ecografiei se poate determina dacă ambii copii se dezvoltă normal şi dacă împart sau nu aceeaşi placentă. În astfel de cazuri, se recomandă o monitorizare mai atentă a sarcinii.
„Screeningul de prim trimestru este deosebit de important şi poate ajuta la identificarea riscului de sindrom Down, dar şi la depistarea unor eventuale alte malformaţii cromozomiale sau riscuri. Pentru a evalua aceste riscuri, sunt luate în considerare vârsta mamei, nivelul de hormoni din sângele acesteia (ß-hCG şi PAPP-A), precum şi ecografia cu ajutorul căreia sunt măsurate grosimea translucenţei nucale (spaţiul „translucent” al regiunii cefei fătului cuprinsă între tegument şi coloana vertebrală cervicală), prezenţa sau absenţa osului nazal fetal, debitul sangvin din inimă şi ficat, prezenţa sau absenţa oricăror anomalii fizice şi alte caracteristici fetale.
Totodată, screeningul pentru sindromul Down efectuat în acest moment al sarcinii nu poate pune un diagnostic precis, dar poate spune dacă ar trebui efectuate investigaţii mai amănunţite. În urma acestui screening vei beneficia de o consiliere atentă în baza căreia doar tu poţi decide dacă riscul de a avea un copil cu sindrom Down este mai important decât riscurile asociate unor investigaţii invazive”, a precizat dr. Mohamed Zaher, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Privat Isis.