Aţi început să tuşiţi? Respiraţia este tot mai rapidă şi greoaie? Aţi observat o activitate sporită a muşchilor respiratorii, în partea de jos şi între coaste, precum şi deasupra claviculei? Dacă toate acestea sunt însoţite şi de evazarea (lărgirea) nărilor, dureri în piept, însoţite de tuse sau respiraţie profundă sau fluierată, atunci este clar că aveţi o problemă. În plus, dacă între timp apare şi o tentă albăstruie a buzelor sau a unghiilor, cauzată de cantitatea scăzută de oxigen din sânge, este posibil sa aveţi o afecţiune respiratorie.
„Deşi diagnosticul de pneumonie se poate face, de obicei, pe baza simptomelor, o ecografie a pieptului este necesară pentru a se determina gradul de afectare a plămânilor”, a declarat dr. Luiza Velescu, medic primar pneumologie.
Pneumonia este o infecţie a plămânilor generată de microorganisme (virusuri, bacterii). Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar este mai gravă la copiii mici şi adulţii cu vârsta de peste 65 ani, la cei cu imunitate scăzută şi cu afecţiuni preexistente pulmonare, cardiace, hepatice, diabet zaharat şi altele.
De obicei, apare mai frecvent în anotimpul rece, la fumători şi în cursul epidemiilor de gripă.
Pneumonia face parte din infecţiile de căi aeriene inferioare, alături de sindromul gripal, traheobronşita acută şi exacerbări infecţioase ale bronhopneumopatiei obstructive cronice.
Evoluţia iniţială în primele 3-5 zile este extrem de importantă pentru a aprecia eficienţa antibioticului. Altfel spus, evoluţia favorabilă presupune dispariţia simptomelor în primele zile, urmată de normalizarea leucocitelor în prima săptămână şi ulterior rezoluţia radiologică în circa o lună.