Acidul salicilic are proprietăți asupra scalpului, calmând mâncărimea de la nivelul lui. Alte substanțe care contribuie, de asemenea, la tratarea mâncărimilor scalpului și care trebuie căutate pe etichetele șampoanelor sunt seleniul, sensirina și piritionatul de zinc.
Acidul salicilic acționează în urma dizolvării celulelor moarte ale pielii. În anumite afecțiuni ale pielii și scalpului, celulele moarte ale pielii se pot acumula, creând zone îngroșate de piele uscată. Potrivit specialiștilor, un șampon care conține acid salicilic poate fi util prin descompunerea acestor zone de piele groasă. Crește, în același timp, umiditatea pentru a contribui la oprirea formării zonelor de piele groasă.
Mătreața este o afecțiune obișnuită a scalpului care provoacă mâncărime și un fel de „fulgi” albi și uscați care se desprind de pe piele și se pot acumula în păr și pe umeri. Iar acidul salicilic este un ingredient care se găsește în șampoanele antimătreață pe care le poți cumpăra atât de la farmacie, cât și din magazine. Acest șampon te poate ajuta să scapi de fulgi și în același timp îți hidratează scalpul uscat. Poți utiliza șamponul pentru mătreața care apare din când în când sau în mod regulat, pentru a reuși să menții un nivel adecvat de umiditate a scalpului.
Dermatita seboreică este, totodată, o afecțiune înrudită îndeaproape cu mătreața, fiind caracterizată de un scalp încărcat și de mâncărimi ale pielii capului. Această afecțiune inflamatorie a pielii este cunoscută pentru „fulgii” alb-gălbui, asemănători cu cei asociați cu mătreața, dar mai uleioși decât aceia. Este posibil să te confrunți cu dermatita seboreică dacă observi pete uleioase și pe alte zone ale pielii în afară de scalp, inclusiv pe urechi sau pe față.
Șamponul cu acid salicilic poate ajuta la tratarea dermatitei seboreice care apare pe scalp, dar poate fi iritant pentru alte părți ale corpului. Nu folosi șampon cu acid salicilic pentru bebeluși și pentru copiii mici decât dacă este recomandat de către medicul pediatru.