Femeile sunt obișnuite să considere că o manichiură este completă numai atunci când cuticula este îndepărtată, dar medicii avertizează, spunând că nu este un obicei deloc sănătos. De ce? Cuticula funcționează precum un strat protector, ținând agenții patogeni la distanță de celulele de la baza unghiei. Așadar, prin tăierea ei nu faceți altceva decât să distrugeți scutul care protejează pielea de infecții.
Ca urmare, dacă obișnuiți să vă tăiați cuticula, riscați să dezvoltați infecții bacteriene care pot varia de la iritații minore până la afecțiuni mai grave, cum ar fi panarițiu sau paronichia.
Totodată, și roaderea cuticulelor este un obicei destul de comun, atribuit de obicei stresului și poate duce adesea la răni deschise în jurul patului unghiei, care cresc și mai mult riscul unei infecții dăunătoare. Specialiștii spun că roaderea și tăierea pielițelor duc frecvent la pielea uscată și fragilă a cuticulelor, motiv pentru care se recomandă aplicarea regulată a cremelor sau loțiunilor concepute pentru a înmuia cuticulele.
Semnele unei infecții includ, de regulă, roșeața și umflarea în jurul unghiei, și, în cazuri mai grave pot apărea vezicule pline cu puroi și adesea indică panarațiu. Tratamentul pentru această problemă necesită consult medical și antibiotice în majoritatea cazurilor.