30 August 2017
2190 accesări
0 comentarii

Toxoplasma gondii este un parazit intracelular care afectează foarte multe persoane. Gazda definitivă este pisica, omul fiind doar gazda intermediară. Recomandarea generală a medicilor este ca oamenii să fie mai atenţi cu frumoasele feline, întrucât acestea ne pot îmbolnăvi foarte grav. Desigur, la pacienţii imuno-competenţi, boala nu necesită neapărat tratament decât dacă aceasta le afectează acuitatea vizuală. Recidivele sunt, însă, frecvente, motiv pentru care trebuie să fim extrem de atenţi cu pisicile şi nu numai.

„Toxoplasma este un parazit intracelular, motiv pentru care testele de laborator sunt indicate pentru diagnosticarea infecţiei cu toxoplasma gondii, un protozoar care infectează atât păsările, prin carnea incorect preparată termic, prin fecalele pisicilor, prin sânge, transplant de organ sau transplacentar. Infecţia este de cele mai multe ori asimptomatică, iar cea mai frecventă modalitate de transmitere a infecţiei de la mamă la făt este cea intrauterină. Complicaţiile sunt foarte grave: hidrocefalie, microcefalie, retard mental, convulsii, retinită cronică, cecitate. Din această cauză, este recomandat screeningul până în săptămâna 20 de sarcină”, precizează reprezentanţii MEDSTAR General Hospital.

De obicei, au subliniat ei, diagnosticul este clinic, aşa că interpretarea serologiei pozitive trebuie realizată cu mare grijă. Pe de altă parte, este adevărat că mulţi adulţi prezintă anticorpi anti-toxoplasmă. Totuşi, prezenţa anticorpilor tip IgM arată o infectare recentă, or, în aceste condiţii, educaţia este esenţială, mai ales în cazul gravidelor, din cauza efectelor devastatoare a bolii asupra fătului.

Tocmai de aceea, medicii de la MEDSTAR recomandă spălarea atentă a fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate, evitarea laptelui nepasteurizat, prepararea termică adecvată a cărnii şi mai ales evitarea sau grija în curăţarea fecalelor de pisică.

De asemenea, populaţia trebuie să ştie că toxoplasma este un parazit care se află în pământ şi se transmite prin solul contaminat. Cum spuneam, pisica este gazda intermediară, dar aceasta poate exista şi la alte animale. De asemenea, microbul se poate regăsi în carnea de miel sau porc dacă nu este preparată termic corect.

Desigur, există anticorpi pentru infestarea acută, care apar la primele săptămâni de la infestare, precum şi cei care marchează prezenţa parazitului de mult timp.

Tocmai de aceea, este foarte important ca femeile gravide să-şi efectueze în primul trimestru de sarcină analize specifice, pentru că ele, dacă au o concentraţie mare de parazit, îl pot transmite mai departe.

Posibilităţile terapeutice în cazul infectării cu toxoplasma gondii în sarcină sunt avortul sau tratamentul medicamentos înainte şi după naştere, au explicat specialiştii MEDSTAR General Hospital. Ei au mai spus că primele semne ale infecţiei sunt reprezentate de apariţia anticorpilor IgM anti-toxoplasmă la aproximativ cinci zile de la infectare. Anticorpii IgG apar după 1-2 săptămâni de la contact şi pot fi detectaţi timp de câteva luni sau în unele situaţii, chiar ani.

În cazul unor rezultate pozitive ale analizelor, este indicată retestarea printr-o altă metodă sau la un laborator diferit, în scopul evitării reacţiilor fals pozitive sau fals negative. La gravidele la care rezultatele testului au ieşit pozitive, investigaţiile trebuie continuate cu amniocenteză şi alte analize.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU