17 Decembrie 2015
1772 accesări
0 comentarii

„Avantajele alimentaţiei naturale decurg din calităţile majore ale laptelui uman”, explică dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru. Este o modalitate extrem de benefică de a hrăni un nou-născut şi de a-i asigura echilibrul nutriţional.

Laptele matern are o compoziţie variabilă (colostru, lapte de tranziţie, lapte matur), perfect adaptată posibilităţilor de digestie şi de absorbţie ale nou-născutului şi sugarului, atât cantitativ cât şi calitativ şi este un aliment „viu” ce conţine fermenţi, anticorpi şi vitamine. Mai mult, asigură o protecţie antiinfecţioasă prin prezenţa factorilor de protecţie antialergică prin: lipsa beta-lactoglobulinei din laptele uman, cel mai comun alergen la sugar şi evitarea introducerii semisolidelor până la 4-6 luni (efect antialergic).

„Laptele uman este steril, de aceea tulburările digestive sunt mai rare decât în cazul folosirii altui tip de lapte. Alăptarea consolidează legăturile psiho-afective dintre mamă şi copil. În ceea ce priveşte aspectul matern, alimentaţia este mult mai comodă şi mai puţin obositoare pentru mamă, deoarece nu necesită echipament special, sterilizare, conservare şi timp de preparare. Alăptarea conferă mamei o protecţie faţă de cancerul de sân şi are acţiune contraceptivă (amenoreea de lactaţie). Scade incidenţa unor boli de nutriţie ca diabetul zaharat, ateroscleroza şi obezitatea la adulţii care au fost alimentaţi natural în perioada de sugari. De asemenea, din cauze încă neelucidate, moartea subită este mai puţin frecventă la sugarii alimentaţi natural.

Ca implicaţii socio-economice, alăptarea reprezintă cea mai bună profilaxie a obezităţii, tetaniei, infecţiilor şi mortalităţii copiilor. De asemenea oferă importante avantaje economice atât la nivel social, cât şi la nivel familial”, completează medicul.

Taguri articol: sarcina pentru ea alaptare la san

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii