31 Iulie 2017
1290 accesări
0 comentarii

Peste 500 de copii afectaţi de autism din Constanţa şi alte 7 judeţe vor fi evaluaţi gratuit în cadrul unui proiect al societăţii civile, demersul fiind considerat de iniţiatori drept esenţial în drumul către recuperare.

Evaluarea se va face în centrele locale ce au în evidenţă aceşti copii, din Constanţa, Craiova, Baia Mare, Bihor, Braşov, Botoşani, Galaţi şi Iaşi, care au primit, recent, licenţe pentru programele ASRS şi PEP 3. ASRS reprezintă scale construite pentru măsurarea comportamentelor asociate Tulburărilor din Spectrul Autist (TSA) apărute la copii şi tineri cu vârste între 2 şi 18 ani, în timp ce PEP 3 oferă informaţii relevante despre nivelul de dezvoltare a abilităţilor, cât şi pentru determinarea diagnosticului şi a severităţii tulburării.

„De mai bine de doi ani, de când fac parte din comunitatea părinţilor de copii cu autism, mi-am dorit să îi pot ajuta şi pe alţi părinţi să găsească resurse să lupte. Îngerul care are grijă de Cătălin al meu şi-a întins aripile spre alţi 500 de copii ca el, astfel că, fără costuri, ei pot beneficia de instrumente profesionale de diagnosticare, evaluare şi măsurare a evoluţiei lor. Proiectul este un pas înainte, extrem de important, al drumului către recuperare, la fel de important ca schimbul de experienţă între familiile care au copii cu această problemă. Nimeni nu poate reuşi de unul singur”, spune Anca Mihai Iurea, părinte şi coordonator de proiecte A.R.I.C.A.

Autismul este o tulburare de dezvoltare neuropsihiatrică întâlnită în rândul copiilor. În România, circa 30.000 de copii suferă de autism, conform evidenţelor oficiale, însă numărul total al celor afectaţi este mult mai mare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii