Foarte mulți specialiști susțin că o alimentație adecvată poate contribui la sănătatea pielii. Astfel, ingerarea unor cantități optime de nutrienți esențiali și antioxidanți ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor. Pe scurt, dieta poate avea repercusiuni asupra sănătății.
Astfel, o dietă incorectă poate provoca leziuni pielii, părului și unghiilor. Pentru a preveni acest tip de situație, este esențial să aveți un aport corect de micronutrienți pentru a asigura sănătatea țesuturilor și recuperarea și dezvoltarea corectă a acestora. Unele teorii ale medicinei se bazează pe acest principiu. Așa că, pentru a avea grijă de cel mai mare organ al corpului, este esențial să alegeți metode adecvate de gătit și să vă restricționați aportul de alimente care interacționează cu absorbția micronutrienților. Totodată, limitarea aportului de grăsimi trans, zaharuri simple, făină rafinată și alimente procesate va duce la o îmbunătățire semnificativă a sănătății pielii. Carbohidrații aleși pentru consum ar trebui să fie, evident, cei cu un indice glicemic scăzut (GI), cum ar fi cei din leguminoase sau cereale integrale.
De asemenea, aportul de proteine cu valoare biologică ridicată este vital, deoarece contribuie la formarea și reînnoirea țesuturilor. Colagenul și elastina sunt două proteine prezente în piele, responsabile de fermitatea și elasticitatea acesteia. În același timp, trebuie să ingerați acizi grași omega-3 și vitaminele C și E, deoarece acestea sunt antioxidanți care previn îmbătrânirea pielii. Pe lângă mâncare, sportul constant promovează sănătatea corectă a pielii. De asemenea, este important să evitați consumul de substanțe toxice precum tutunul și alcoolul, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii. Medicii recomandă consumul a cel puțin trei porții de fructe și legume pe zi, deoarece acest lucru va împiedica pielea să se rideze mai devreme decât ar trebui.