Sursa Arcadia

Sursa Arcadia
11 Iunie 2020
824 accesări
0 comentarii

Toate femeile însărcinate ar trebui să ştie că înainte de naştere este nevoie de un examen preanestezic, care este, de fapt, etapa premergătoare anesteziei. Potrivit dr. Decebal Peicu, de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromanterna”, acesta este extrem de important, pentru că are rolul de a culege informaţii medicale şi de a recomanda examinări în plus ori a administra şi ajusta o terapie medicamentoasă.

„Examenul preanestezic se realizează de către medicul anestezist şi pe lângă observarea directă a unor elemente de natură patologică, examinarea datelor paraclinice (analize sanguine, EKG, Rx pulmonar etc.), se bazează pe anamneză (interviu), în care pacienta va răspunde la întrebările medicului şi prin completarea unui formular ce vizează diverse boli, antecedente anestezice, alergii etc. Toate datele obţinute vor crea un tablou complet al pacientei, în ceea ce priveşte starea sa de sănătate, pe suportul căruia anestezistul poate stabili tipul de anestezie necesar”, a declarat medicul.

Acesta a precizat că pacientele spun, deseori, că se tem de anestezie mai mult decât de actul chirurgical în sine. De ce? Pentru că, pe lângă manevrele anestezice, medicul dozează medicamentele administrate în funcție de greutate, alte boli preexistente, monitorizează funcțiile vitale și le menține în limite corespunzătoare.

În plus, medicul este de părere că acest examen preanestezic înlătură multe din temerile pacientelor citite pe internet sau preluate de la alte persoane. Câteodată, reprezentantele sexului frumos își pun o mulțime de întrebări, ce țin de anestezie, dacă le va durea, dacă vor simți ceva la anestezie, dacă este periculoasă. De fapt, acestea și multe alte întrebări își pot găsi răspunsul prin efectuarea examenului preanestezic, plus ce presupune fiecare procedeu anestezic și posibilele efecte secundare. „Exprimaţi-vă temerile şi nelămuririle în cadrul examenului preanestezic, asta vă va înlătura din nelinişti, aducându-vă un confort psihic important în traversarea acestui moment”, a adăugat dr. Peicu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU