My True Care

My True Care
14 Iunie 2020
446 accesări
0 comentarii

În unele situații, atunci când oamenii observă că nu mai văd bine, se recomandă examenul fundului de ochi, acesta permițând, practic, analizarea în amănunt, a papilei optice, a retinei, precum și a vaselor de sânge din această zonă.

Dr. Roxana Popa afirmă că acest tip de investigație mai este indicat pentru a stabili diagnosticul afecțiunilor retinei, dar și pe cele ale membranei lipite de retină. Totuși, susțin specialiștii, există multe motive pentru care unele persoane ar trebui să facă această analiză.

De exemplu, cu ajutorul fundului de ochi pot fi depistate și alte afecțiuni. Una dintre acestea este ateroscleroza. Practic, examinând fundul de ochi, oftalmologul poate depista stadiul aterosclerozei, dar mai ales poate vedea, cu ușurință, depozitele de colesterol, care sunt, de fapt, niște puncte mici strălucitoare. Totodată, odată efectuată investigația pot fi observate și modificările apărute la vasele de sânge.

Și hipertensiunea este identificată prin efectuarea fundului de ochi. Ca urmare, specialistul își dă seama dacă pacientul care i-a trecut pragul cabinetului suferă de o tensiune oscilantă sau nu. De exemplu, vasele fundului de ochi la hipertensivi se modifică, arterele devin tot mai strâmte, iar venele mai dilatate.

De asemenea, la hipertensivi, acolo unde se încrucișează artera cu vena, artera comprimă vena și uneori apar mici puncte de hemoragie la aceste încrucișări arterio-venoase.

Diabetul este o altă boală, care poate da complicații, inclusiv retinopatie diabetică. Acesta este și motivul pentru care bolnavul trebuie urmărit periodic de oftalmolog, pentru a preîntâmpina orbirea bolnavului de diabet.

Tot prin examinarea fundului de ochi pot fi identificate și anumite boli de sânge, cum ar fi anemiile sau leucemiile, dar și alte afecțiuni, precum unele tumori cerebrale.

În unele situații, a adăugat medicul, este posibil ca pacienții să se simtă puțin rău imediat după efectuarea investigației, dar acest lucru nu este obligatoriu. De cele mai multe ori, dacă stă întins timp de câteva minute, pacientul își revine.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU