23 Februarie 2018
1607 accesări
0 comentarii

"Proteinele sunt cărămizile organismului nostru, dar, dacă sunt consumate în cantități mari, intoxică ficatul, rinichii și creierul, după care întreg organismul”, este de părere Cristian Ionescu, nutriționist.

Se știe că proteinele ne ajută foarte mult, construiesc masa musculară, ard calorii în procesul de digestie, dau o senzație de sațietate mare, dar excesul de proteine este dăunător. De ce? Specialiștii spun că proteinele rămase neabsorbite pot fi transformate în colon (intestinul gros) în substanțe cancerigene, de aici incidența crescută a cancerului de colon la persoanele care fac exces de carne și au un tranzit intestinal lent.

Desigur, pot exista probleme și în cazul deficitului de proteine, ce pot fi cauzate de malnutriție, obiceiuri alimentare nesănătoase, dar și de consumul produselor alimentare care nu conțin proteine. De obicei, nivelul scăzut al acestor substanțe organice este urmarea unei diete care nu conține o cantitate suficientă de proteine.

Precizăm că proteinele din organism sunt împărțite în aminoacizi, care intră în compoziția mușchilor și a sângelui, necesari pentru formarea acestora. Totodată, proteinele au un rol important în refacerea țesuturilor, proces important în vindecarea rănilor, leziunilor.

În același timp, proteinele contribuie la întreținerea corespunzătoare a sistemului imunitar. Acesta este și motivul pentru care se recomandă consumarea unei cantități adecvate de proteine, zilnic. În caz contrar, deficitul de proteine poate duce la apariția mai multor afecțiuni. Simptomele specifice deficitului de proteine sunt: edem, fragilitatea și căderea părului, scădere în greutate, letargie, dureri musculare, vindecare dificilă a rănilor etc.

Taguri articol: sfatul medicului proteine cristian ionescu

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU