20 Iunie 2017
2172 accesări
31 comentarii

Viitoarea mamă suferă, pe perioada sarcinii, mai multe transformări care afectează buna funcţionare a muşchilor şi articulaţiilor. Pe măsură ce sarcina evoluează şi burta creşte, greutatea acesteia este resimţită la nivelul bazinului şi coloanei vertebrale. Potrivit specialiştilor, musculatura, tendoanele şi ligamentele din aceste zone se pot tensiona producând dureri şi disconfort.

„Exerciţiile fizice din timpul sarcinii au tocmai rolul de a preveni apariţia acestor probleme şi, mai mult, exerciţiile fizice din timpul sarcinii previn apariţia varicelor, hemoroizilor, a edemelor şi chiar apariţia vergeturilor, îmbunătăţesc circulaţia sanguină, combat instalarea constipaţiei şi asigură un somn mai odihnitor. Totodată, ele împiedică gravida să se îngraşe exagerat şi fac recuperarea postnatală mai rapidă. Gravida este pregătită să se implice mai activ în actul naşterii, pentru că învaţă să-şi controleze respiraţia în timpul efortului şi învaţă să-şi contracte eficient musculatura implicată în actul naşterii”, explică specialiştii fizio-kineto-terapeuţi de la Centrul medical Fiziozone.

Aceste exerciţii fizice se fac numai sub supravegherea unui fizio-kineto-terapeut specializat, care monitorizează permanent starea gravidei şi adaptează programul de exerciţii la perioada de sarcină şi la condiţia fizică a gravidei respective.

„Exerciţiile se fac pe saltea, cu o îmbrăcăminte lejeră, în săli de kineto-terapie aerisite, au o durată cuprinsă între 30 minute şi o oră, în funcţie de capacitatea de efort a fiecărei gravide. Pacienta învaţă astfel, în primul rând, să se relaxeze, apoi să-şi coordoneze respiraţia cu anumite mişcări (şi în travaliu cu contracţiile uterine), apoi învaţă să-şi contracte şi să-şi întărească musculatura pelvi-perineală, abdominală. Programele de exerciţii sunt strict individualizate pentru fiecare gravidă. Desigur, există şi contraindicaţii medicale pentru aceste exerciţii (de exemplu, atunci când există placentă praevia, risc de avort sau sângerare, eclampsie etc.) şi de aceea este necesară cooperarea şi cu medicul ginecolog”, atenţionează terapeuţii.

Unele programe de exerciţii fizice pentru gravide sunt mai cunoscute publicului larg, aşa cum sunt Pilates şi Lamaze.

Taguri articol: sarcina sfatul medicului gravide hemoroizi recuperare varice gravidă avort ginecolog exerciţii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

31 comentarii

6 august
Beoixz
Ossriy eawmvl

where can i buy lasuna - buy diarex pills buy himcolin sale

1234