31 Martie 2020
2528 accesări
0 comentarii

Oamenii de ştiinţă au descoperit, de curând, că expunerea la zgomotul ambiental pare să fie asociată cu creşterea riscului de atac de cord şi accident vascular cerebral prin alimentarea activităţii unei regiuni cerebrale implicată în răspunsul la stres. Practic, expunerea la zgomot duce la inflamarea vaselor de sânge, conform unor studii efectuate de către oamenii de ştiinţă.

Astfel, persoanele care au cel mai ridicat nivel de expunere la zgomot cronic, precum zgomotul de pe aeroporturi şi autostrăzi, dar şi zgomotele de oraş au un risc ridicat de trecere prin evenimentele menţionate mai sus, indiferent de alţi factori de risc cunoscuţi pentru creşterea riscului cardiovascular.

Experţii au analizat asocierea între expunerea la zgomot şi evenimentele cardiovasculare majore la 499 de persoane cu vârsta medie de 56 de ani, cărora li s-au efectuat simultan tomografii ale creierului şi vaselor de sânge.

Toţi participanţii nu aveau afecţiuni cardiovasculare majore sau cancer. Folosind imaginile culese, savanţii au analizat activitatea amigdalei, regiunea din creier responsabilă pentru răspunsul emoţionale şi stres.

Pentru a afla expunerea la zgomot, cercetătorii au folosit adresele participanţilor şi au obţinut estimări de poluare fonică de la autorităţi.

Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de expunere aveau o activitate mai crescută a amigdalei şi o inflamaţie mai mare a arterelor. Aceştia aveau un risc de trei ori mai mare de atac de cord sau accident cerebral comparativ cu cei care erau expuşi la un zgomot ambiental mai mic.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU