Rozaceea reprezintă o afecțiune dermatologică frecventă, caracterizată prin simptome de eritem facial (înroşire) și un spectru de semne clinice, incluzând edemul feței și o erupție similară acneei. Diagnosticul de rozacee este unul clinic, tocmai de aceea, biopsia pielii poate fi necesară pentru a exclude alte afecțiuni care mimează prezentarea clinică a rozaceei.
Boala este definită printr-o înroșire persistentă la nivelul porțiunii centrale a feței, cu durata de cel puțin trei luni. Caracteristicele secundare sunt arsura și înțepăturile, edemul, aspectul uscat, manifestările oculare și nu numai. Potrivit dr. Simona Stiuriuc, înainte de a începe terapia trebuie identificați și înlăturați factorii favorizanți. Aceștia pot fi unici pentru fiecare pacient. Cei mai comuni sunt căldura sau frigul, vântul, băuturile calde, cafeina, exercițiile, alimentele condimentate, alcoolul, emoțiile, produsele topice care irită pielea și scad rolul de barieră sau anumite medicamente. De obicei, afecțiunea se tratează prin folosirea de creme de protecție solară zilnic. Totuși, se vor evita astringentele, mentolul, tonicele, cosmeticele rezistente la apă.
Totodată, laserul este eficient pentru rozacee prin remodelarea țesutului și ameliorarea barierei epidermice. În unele cazuri, laserul vascular este terapia de bază pentru rozacee. De regulă, boala are o evoluție episodică sau progresivă pentru unii pacienți. Câțiva factori precum vasculatura, expunerea climatică, degenerarea matricei dermice, substanțele chimice și agenții ingerați, anomaliile joacă un rol în dezvoltarea ei.
„Creșterea fluxului sanguin în vasele de sânge de la nivelul feţei și creșterea numărului de vase de sânge care sunt aproape de suprafață sunt considerate responsabile pentru roșeață și aspectul asociat rozaceei. Vasodilatația, răspunsul normal la hipertermie, se consideră a fi mai pronunțată sau exagerată la persoanele cu rozacee. Unele studii sugerează că expunerea excesivă la o climă dură afectează vasele de sânge cutanate și țesutul conjunctiv dermic. Aici este inclusă și iradierea solară, care poate explica de ce rozaceea afectează predominant faţa”, precizează specialistul.
Totuși, alte studii arată contrariul - pacienți care nu prezintă agravarea simptomelor la soare și ultraviolete. Trebuie precizat că boala constă într-un spectru de simptome și semne, în care majoritatea pacienților dezvoltă doar câteva stadii. Eritemul (înroşirea) și telangiectaziile (dilatarea vaselor mici de sânge) sunt observate pe pomeți și frunte. Papulele inflamatorii și pustulele pot fi predominant observate pe nas, frunte și obraji. Afectarea extrafacială apare pe gât și partea superioară a pieptului, iar proeminența glandelor sebacee se poate observa de asemenea, la fel și îngroșarea pielii, la nivelul nasului. Comparativ cu acneea, pacienții au tegumentul uscat şi se descuamează.
Simptomele sunt intermitente, dar pot conduce progresiv la eritem permanent. La adulți, înroşirea pielii poate fi accentuată de băuturile calde, căldură, emoții și alte cauze ale creșterii rapide a temperaturii corpului.