19 Iulie 2017
2235 accesări
0 comentarii

Pentru a funcţiona normal, organismul are nevoie de anumite substanţe, denumite electroliţi. Aceste substanţe se pot pierde foarte uşor, din cauza unor afecţiuni ce au ca simptome: febră, deshidratare, diaree şi vomă, dar şi din cauza unei diete dezechilibrate sau sărăcăcioase şi a unor boli, precum dezechilibrele hormonale, bolile renale, sindromul de malabsorbţie.

Concentraţiile diferiţilor electroliţi sunt modificate în diverse boli, în care se pierd electroliţi sau nu pot fi eliminaţi şi se acumulează în organism.

Principalii electroliţi sunt sodiu, potasiu, calciu şi magneziu. Ultimele două tipuri de electroliţiajută lacontractarea şi relaxarea muşchilor.Sodiu şipotasiufuncţionează ca o pompă şi ajută apa să rămână în echilibru în interiorul şi în afara celulelor. Sodiul este electrolitul pierdut în cea mai mare concentraţie, prin transpiraţie; pentru o bună funcţionare a organismului se recomandă consumarea sodiului doar în combinaţie cu alţi electroliţi.

Principalele alimente bogate în electroliţi

Potrivit specialiştilor de la MEDSTAR General Hospital, „pentru a beneficia depotasiu,consumaţi fasole albă, spanac, cartof copt în coajă, caise uscate, avocado, ciuperci albe şi banane. De asemenea, peştele şi iaurtul sunt alte alimente care ajută la păstrarea nivelului optim de potasiu. Totodată, pentru a menţine un nivel bun almagneziului, consumaţi legume cu frunze de culoare verde-închis, nucifere (migdale, caju, arahide, nuci braziliene, pecan, alune, muguri de pin), seminţe (dovleac, susan), fasole verde, mazăre, soia, cereale integrale (orez brun, quinoa, mei etc.), avocado, banane, fructe uscate (smochine, prune, curmale, stafide), ciocolată neagră sau iaurt”.

Specialiştii mai menţionează că, pentru a evita deficitul decalciu, nu trebuie să se exagereze cu laptele, sunt şi alte alimente, unele mai bogate în acest mineral decât laptele, precum salatele din plante cu frunze de culoare verde-închis, varza chinezeasca, broccoli, tofu, mazăre, migdale, dar şi iaurt, mozzarella sau peşte la conservă (sardinele în ulei), anşoa, creveţi. Sodiultrebuie luat predominant din plante şi din sarea de mare neiodată, dar cei care au nevoie de un plus la acest capitol pot consuma brânză, murături, icre, măsline.

Efecte ale dezechilibrului electrolitic

Dezechilibrul electrolitic este frecvent asociat cudeshidratareadin cauza vărsăturilorrepetate şi adiareii. O altă cauză ar mai fi supradoza sau efectul advers al unor medicamente.Electroliţii sunt necesari pentru funcţionarea corectă a sistemului digestiv, sangvin, muscular şi nervos.

Frecvenţa drumurilor la toaletă şi culoare urinei sunt cele mai uşoare moduri în care vă puteţi evalua nivelul electroliţilor din organism. Deşi dimensiunea vezicii variază, un adult ar trebui sa urineze de 5-8 ori pe zi, iar culoarea ar trebui sa fie de un galben pal transparent.

Persoanele care suferă dezechilibre electrolitice a simptome ca: slăbiciune, convulsii, spasme musculare, confuzie, aritmii cardiace, oboseală, emoţii exagerate modificări ale tensiunii arteriale.

Petru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon 0241.638.251, 0722.574.250 şi 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii