Fiecare părinte ar trebui să știe că temperatura corporală normală a unui copil ar trebui să se situeze în jurul a 36-37 de grade Celsius măsurată axilar și 36,5-37,5 grade Celsius măsurată rectal. Febra poate apărea atunci când temperatura corporală crește cu cel puțin un grad Celsius față de cea normală, de regulă atunci când depășește valoarea de 38 de grade Celsius. Specialiștii spun că aceasta apare ca urmare a existenței unei infecții pe care organismul micuțului încearcă să o elimine.
„Părinţii trebuie să ştie, însă, că febra nu este o boală, ci un semn de boală. Trebuie privit, totuşi, ca un mecanism de apărare. Aceasta indică faptul că în organism se produce o agresiune, iar organismul luptă, răspunde prin creşterea temperaturii. Mai mult decât atât, scăderea febrei în mod nejustificat poate duce la afectarea organismului de a răspunde la acea afecţiune”, a declarat dr. Nicoleta Şeitan, medic pediatru.
Specialistul a mai spus că valoarea normală a temperaturii variază foarte mult şi nu au fost stabilite valori exacte, unanim acceptate. Aşadar, aceasta poate varia în funcţie de vârstă, de modalitatea de măsurare, de condiţiile fiziologice (agitaţie, hidratare, temperatura camerei, legătura cu masa sau defecaţia). „Măsurarea corectă a temperaturii se face intrarectal, cu termometrul digital la copilul mai mic de doi ani şi axilar sau sublingual, tot cu termometrul digital, la copilul peste doi ani. Pentru copilul mare se pot folosi termometre de frunte sau de ureche, cu singura menţiune că nu sunt foarte exacte. Oricum, febra poate fi ameninţătoare pentru viaţa copilului doar dacă se menţine mult timp peste o valoare de 41°C, dar foarte rar depăşeşte valoarea de 40,6°C”, a completat specialistul.