27 Septembrie 2018
890 accesări
0 comentarii

La acest moment, alergia la ambrozie este destul de des întâlnită în rândul constănțenilor, dar și la nivelul întregii țări. De obicei, polenul acestei plante este prezent în aer, undeva de la începutul lunii august, până aproape de finalul toamnei.

Problema este că deși pare inofensivă, aceasta poate provoca rinită alergică, conjunctivită alergică și astm alergic. Simptomele sunt și ele deranjante: pornind de la strănut, congestie sau chiar obstrucție nazală, până la rinoree, mâncărime nazală, mâncărime în urechi și în cerul gurii, umflare și înroșirea ochilor.

Cazurile mai grave se manifestă cu pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap și de urechi, oboseală cronică, stare continuă de somnolență și stare generală de rău, care poate duce până la sufocare. Potrivit dr. Adriana Stanciu, medic de familie, oamenii pot confunda reacția alergică cu o răceală obișnuită. Diferența în acest caz este lipsa febrei, dar și faptul că alergia la ambrozie se manifestă prin alte simptome.

Cum apar reacțiile alergice? Acestea pot fi provocate de numeroși alergeni, deci este destul de dificil să fie identificat exact acela care provoacă problemele. Ca urmare, dacă prezentați vreunul dintre simptomele enumerate, mergeți la medicul specialist, pentru a fi testat. De precizat că pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face două tipuri de teste: cutanate sau de sânge.

Oricum, dragi constănțeni, trebuie să fiți foarte atenți la această alergie la ambrozie, pentru că aceasta a devenit o problemă foarte gravă de sănătate publică, tot mai mulți români fiind afectați. Specialiștii spun că în ultima perioadă au început să le fie aduși în cabinete chiar copii foarte mici cu alergie la ambrozie. Mai grav, sunt micuți care dezvoltă alergia la ambrozie de la o vârstă extrem de fragedă, acest lucru demonstrând că există niște modificări încă din viața intrauterină.

Totuși, majoritatea persoanelor afectate de acest tip de alergie sunt adulții, pentru că ei sunt în activitate și sunt expuși la cantitățile imense de polen care există în aer. Astfel, ei ajung să dezvolte nu doar rinoconjuctivită, astm și nu numai au o calitate a vieții extrem de alterată în această perioadă.

Tocmai de aceea, medicul vă sfătuiește să evitați activitățile în aer liber mai ales dimineața, când cantitatea de polen este cea mai mare. Apoi, ar trebui să țineți ferestrele din locuință închise pe perioada zilei și să folosiți un aparat de aer condiționat cu filtre speciale. Dacă știți că ați intrat în contact cu polenul foarte mult, faceți un duș imediat ce ați ajuns acasă și puneți toate hainele pe care le-ați purtat la spălat și mai ales spălați-vă părul, fața și mâinile.

Pentru cei care nu recunosc ambrozia, aceasta este o plantă prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la opt miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU