Credeţi că pâinea îngraşă? Nimic mai fals! Este un aliment de bază, ce trebuie consumat în mod obligatoriu, dar fără a face excese. Iar prin Festivalul Pâinii, eveniment aflat la a doua ediţie, Cora România doreşte să redea pâinii locul care i se cuvine, pe mesele românilor.
Indiferent că este albă sau neagră, cu secară sau seminţe de floarea soarelui, pâinea nu trebuie să lipsească de pe masă. Este sfatul nutriţioniştilor, care atrag atenţia că mitul pâinii care îngraşă, ce s-a impregnat adânc în conştiinţa oamenilor care vor să mănânce sănătos, este fals. Pâinea este benefică sănătăţii, dacă ştim cum să o consumăm.
Pentru a onora acest aliment, cora România a organizat Festivalul Pâinii. Evenimentul, aflat la a doua ediţie, se organizează, începând din 17 mai, în toate cele zece hipermarketuri din reţea. În perioada 31 mai - 2 iunie, pâinea este celebrată în Cora Constanţa City Park, ocazie pentru constănţeni de a degusta din cele 30 de specialităţi, preparate din cele mai bune făinuri şi chiar de a le achiziţiona la preţuri promoţionale.
În rândurile de mai jos, redăm ce spune medicul Mihaela Bilic despre obsesia de a mânca sănătos.
„Peste tot auzim mesaje de tip «Mâncaţi sănătos!» sau că anumite alimente sau ingrediente nu sunt sănătoase. Mâncatul acesta sănătos a ajuns un fel de mâncat prohibitiv.
Este mai mult decât prohibitiv, este chiar periculos. Pentru că, uşor-uşor, mâncarea a trecut din sfera personală, în cea socială. Adică, în loc să ne gândim la ce anume ne-ar plăcea să mâncăm, la ce anume ne face poftă, la ceva care să vină efectiv din interiorul nostru, să ţină de individualitatea noastră, ne uităm în exterior şi aşteptăm să ne spună cineva ce anume trebuie să mâncăm. Este un transfer periculos.
Dumnezeu ne-a lăsat acest instinct, de a ni se face foame pentru a supravieţui şi de a ne asigura necesarul de alimente fără să avem nevoie de şcoală şi de doctorate. Or, în momentul în care privim în jur şi aşteptăm ca cineva să ne dea pe o foaie de hârtie, într-o formulă dintr-asta media, ce anume ne-ar trebui, greşim. Nimeni nu ştie ce ar trebui să mănânce o altă persoană pentru că nu are cum să cunoască nevoile organismului respectiv. Este vorba strict de identitatea fiecăruia, iar mâncarea ţine de identitate”, a explicat medicul nutriţionist.
Până şi în ceea ce înseamnă mâncatul sănătos este o mică teorie a conspiraţiei, consideră dr. Mihaela Bilic.
„În primul rând, trăim într-o societate în care există o abundenţă alimentară exagerată. În momentul în care există abundenţă, există concurenţă, iar industria alimentară trebuie să vândă. Ca să vândă, ca să facă oamenii să încerce ceva nou, găsesc argumente legate de sănătate pentru produsele lor. În al doilea rând, vorbim despre distragerea atenţiei de la supărări prin mâncare.
Sunt o mulţime de probleme legate de sufletul nostru, de ceea ce ne nemulţumeşte, de ceea ce ne face fericiţi sau nefericiţi. Pentru că nu ajungem la cauza clară a problemelor sau nu suntem pregătiţi să le rezolvăm, le negăm, le ascundem sau fugim de ele. Mâncarea, pentru că aşa cum am fost noi construiţi ancestral, are întotdeauna un efect de bine, măcar şi pentru o scurtă perioadă. Aşadar, în momentul în care încercăm să uităm de grijile noastre, de supărări, de orice înseamnă emoţie negativă, ne uităm după mâncare. În 98% dintre cazuri, în momentul în care mâncăm, simţim o uşurare.
Dacă nu ne dorim să aflăm ce anume se întâmplă cu adevărat cu noi, dacă nu avem metode cu care să ne rezolvăm problemele din viaţă, atunci mâncarea poate fi folosită drept furnizor de stare de bine. Şi dacă vorbim de sănătate, atunci problemele de sănătate apar când cantitatea de mâncare consumată este prea mare. În momentul în care ne calmăm emoţiile negative prin cantităţi foarte mari de mâncare, atunci este clar că aceasta nu va reuşi să ne liniştească. Mâncarea conţine calorii pentru că este carburantul organismului, iar carburantul consumat în exces, duce la kilograme în plus şi la alte probleme”, a afirmat nutriţionistul.
A mânca sănătos reprezintă, în acest moment, un subiect inepuizabil. Dar, de fapt, trebuie să avem grijă să nu transformăm mâncarea în fiţă.
„Despre mâncare se pot spune lucruri nelimitate, pentru că nu se poate demonstra nimic. Şi unii pot face din asta un business, despre nutriţie poate vorbi oricine, nu trebuie să fii medic. Lucrurile se superficializează pe principiul „Hai să auzim ce mai este sănătos de mâncat, să vedem cine ce-a mai făcut”. Oamenii simpli şi cu bun simţ de la ţară nu se vor întreba niciodată nici ce fiţă mănâncă mâine, nici ce cumpărături să facă. Ei mănâncă ce au în bătătură şi asta înseamnă relaţia firească faţă de mâncare. Noi, dacă nu mai avem ce modă să urmăm sau ce fiţe să mai comentăm, atunci putem transforma şi mâncarea în aşa ceva. Nu este numai păcat, este de-a dreptul ridicol. În momentul în care, dintr-o normalitate încerci să faci o chestiune complicată şi sofisticată, atunci chiar s-ar putea să apară probleme de sănătate”, a concluzionat medicul nutriţionist Mihaela Bilic.