Uneori, fibrilația atrială poate fi o cauză, dar și un rezultat al cardiomegaliei (inimă mărită). De asemenea, poate provoca alte probleme cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă. Cu toate acestea, fibrilația nu este singura cauză a măririi inimii. Afecțiunea poate fi declanșată inclusiv de boli de inimă și de plămâni, infecții și leziuni cardiace asociate toxicității. Ca urmare, perspectiva și speranța de viață a unei persoane cu cardiomegalie pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și de prezența altor probleme de sănătate. În general, este o afecțiune care duce la un ritm cardiac rapid, neregulat în camerele superioare ale inimii (atrii).
Acest tip de ritm nu funcționează suficient de bine, pentru ca sângele să poată circula corect, ajungând să se acumuleze în camerele superioare ale inimii. Astfel, sângele acumulat se poate coagula cu ușurință.
De precizat că dacă un cheag iese din inimă și intră în circulație, poate bloca un vas de sânge din creier și poate provoca un accident vascular cerebral.
Cum se ajunge de la fibrilație atrială la inimă mărită? Potrivit specialiștilor, cardiomegalia se referă la mărirea inimii. Câteodată, apare atunci când pereții inimii se subțiază și se extind, slăbind inima și crescându-i dimensiunile. În alte cazuri, este vorba de o îngroșare a pereților inimii. De exemplu, o persoană cu o inimă care lucrează mai mult pentru perioade lungi de timp, cum ar fi un atlet sau o persoană însărcinată, poate experimenta această afecțiune. Cardiomegalia este, de obicei, un simptom al unei alte afecțiuni cardiace, cum ar fi cardiomiopatia.