30 Noiembrie 2015
1812 accesări
0 comentarii

Fibromialgia este o boală ce se caracterizează prin dureri musculo-scheletice răspândite în tot corpul și însoțite de stări proaste, oboseală sau probleme cu somnul și memoria.

Cercetătorii consideră că fibromialgia aplifică senzația de durere, afectând modul în care creierul procesează semnalele de durere.

Uneori, simptomele se declanșează după o traumă fizică, operație sau stres psihologic intens. În alte cazuri, simptomele se acumulează gradual de-a lungul timpului, fără a exista niciun eveniment declanșator.

Există o probabilitate mai mare de a dezvolta fibromialgie în cazul femeilor, decât al bărbaților. Majoritatea celor cu fibromialgie au dureri de cap asociate cu tensiune, probleme cu articulația temporomandibulară, sindromul colonului iritabil, anxietate și depresie.

Deși fibromialgia nu poate fi vindecată, există mai multe medicamente care pot controla simptomele. Exercițiile fizice, relaxarea și măsurile de reducere a stresului pot fi de folos.


Simptomele fibromialgiei includ:

Dureri în tot corpul

Durerea asociată cu fibromialgia este adesea descrisă ca o durere slabă constantă care durează cel puțin trei luni. Pentru ca durerea să fie considerată a fi răspândită în tot corpul, ea trebuie resimțită în ambele părți ale corpului, în partea superioară și inferioară a taliei.

Oboseală

Persoanele ce suferă de fibromialgie se trezesc adesea obosite, cu toate că reușesc să doarmp perioade lungi de timp. Somnul este adesea întrerupt de durere, iar mulți pacienți cu fibromialgie prezintă tulburări de somn, precum sindromul picioarelor neliniștite și apneea în somn.

Dificultăți cognitive

Un simptom cunoscut sub denumirea de „ceață fibro” afectează capacitatea de concentrare și atenție.

Alte probleme

Multe persoane care au fibromialgie pot trece prin depresie, pot avea dureri de cap și durere sau crampe în zona inferioară a abdomenului.


Cauze

Medicii nu știu ce anume determină fibromialgia, însă probabil aceasta implică mai mulți factori care lucrează împreună:

Factorii genetici

Deoarece fibromialgia tinde să fie întâlnită în cadrul familiilor, pot exista anumite mutații genetice care pot favoriza dezvoltarea bolii.

Infecțiile

Unele boli par să declanșeze sau să agraveze fibromialgia.

Traumele fizice sau emoționale

Tulburarea de stres post-traumatic a fost legată de fibromialgie.


Și totuși de ce doare?

Cercetătorii cred că stimularea repetată a nervilor determină schimbarea creierului persoanelor cu fibromialgie. Această schimbare implică o creștere anormală a nivelurilor anumitor substanțe chmice din creier care semnalează durerea (neurotransmițători). În plus, receptorii pentru durere din creier par să dezvolte un fel de memorie a durerii și devin mai sensibili, ceea ce înseamnă că reacționează excesiv la semnalele de durere.

Factorii de risc pentru fibromialgie includ:

Sexul – fibromialgia este diagnosticată mai des la femei decât la bărbați;

Istoricul familial – probabilitatea de a dezvolta fibromialgie este mai mare dacă există cineva în familie care are această boală;

Bolile reumatice – dacă suferiți de o boală reumatică, precum artrita reumatoidă sau lupus, există o probabilitate mai mare de a dezvolta fibromialgie.


Complicații

Durerile și lipsa odihnei asociate cu fibromialgia pot afecta abilitatea de a desfășura activitățile zilnice. Frustrarea de a vă confrunta cu o boală de multe ori înțeleasă greșit poate da depresie și anxietate legată de propria stare de sănătate.


Diagnostic

În trecut, medicii controlau 18 puncte specifice ale corpului unei persoane pentru a observa câte dintre ele sunt dureroase atunci când sunt apăsate ferm. Noile ghiduri nu necesită o astfel de examinare. Astfel, diagnosticul de fibrmialgie poate fi pus dacă o persoană prezintă dureri în tot corpului timp de mai mult de trei luni – fără să existe vreo afecțiune medicală care să fi cauzat durerea.

Deși nu există niciun test de laborator care să confirme fibromialgia, medicul ar putea dori să elimine din ecuație alte boli care au simptome similare. Analizele de sânge pot include hemograma completă, rata de sedimentare a eritrocitelor și teste care vizează funcționarea glandei tiroide.


Tratament

În general, tratamentele pentru fibromialgie includ atât medicație, cât și îngrijirea personală. Scopul constă în diminuarea simptomelor și îmbunătățirea generală a sănătății. Niciun tratament nu funcționează la fel pentru toate simptomele.


Medicație

Medicamentele pot ajuta în reducerea durerii provocate de fibromialgie și totodată pot îmbunătăți somnul. Analgezicele, antidepresivele și medicamentele antiepileptice pot fi de folos în ameliorarea simptomelor fibromialgiei.


Terapie

Puteți apela la un consilier care vă poate ajuta să vă întăriți încrederea în propriile forțe și care să vă învețe strategii pentru a face față situațiilor stresante.


Remedii pentru acasă

Îngrijirea personală joacă un rol important în controlul fibromialgiei.

Reduceți stresul

Realizați un plan pentru a evita sau limita surmenajul și stresul emoțional. Găsiți timp pentru relaxare în fiecare zi. Acest lucru ar putea însemna să învățați să spuneți „nu” fără a avea un sentiment de vină. Însă încercați să nu vă schimbați complet rutina. Persoanele care renunță la serviciu sau la activitate tind să o ducă mai rău decât cei care rămân activi. Încercați tehnicile de control al stresului, precum exercițiile de respirație sau meditație.

Dormiți suficient

Deoarece oboseala este una dintre principalele caracteristici ale fibromialgiei, somnul suficient este esențial. De asemenea, este bine să vă creați niște obiceiuri bune de dormit, de exemplu, să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi și să limitați minutele de somn din timpul zilei.

Faceți mișcare regulat

În primul rând, exercițiile fizice vă pot accenta durerile. Însă dacă le realizați gradual și regulat, de cele mai multe ori, simptomele se ameliorează. Mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă și aerobicul în apă pot fi de mare folos. Un fizioterapeut vă poate ajuta să vă întocmiți un program de exerciții pentru acasă. De asemenea, exercițiile de stretching, relaxare și adoptarea unei posturi bune sunt utile.

Găsiți-vă ritmul

Mențineți activitățile zilnice la un nivel constant. Dacă realizați prea multe lucruri în zilele bune, s-ar putea să aveți parte de mai multe zile proaste.

Mențineți un stil de viață sănătos

Mâncați alimente sănătoase, limitați consumul de cofeină și, nu în ultimul rând, faceți zilnic o activitate care vă face plăcere.


Medicină alternativă

Terapiile complementare și alternative pentru durere și stres nu sunt o noutate. Unele, precum meditațiile și yoga, au fost practicate vreme de mii de ani. Însă popularitatea lor a crescut în ultimii ani, mai ales în rândul persoanelor ce suferă de boli cronice ca fibromialgia.

O parte din aceste tratament par sigure și eficiente în îndepărtarea stresului și reducerea durerii, iar unele încep să fie acceptate în medicina clasică. Totuși, unele practici au rămas neaprobate deoarece nu au fost studiate adecvat.

Unele studii arată că acupunctura ajută la ameliorarea simptomelor fibromialgiei, în timp ce altele nu indică niciun beneficiu. Terapia prin masaj reduce frecvența bătăilor inimii, relaxează mușchii, îmbunătățește calitatea mișcărilor articulare și crește producția de analgezice naturale în organism. De multe ori ajută ne eliberează de stres și anxietate. Yoga și tai chi sunt niște practici care combină meditația, mișcările încete, respirația adâncă și relaxarea. S-a descoperit că ambele sunt de mare ajutor în controlarea simptomelor de fibromialgie.

Taguri articol: boli şi afecţiuni fibromialgie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir