11 Ianuarie 2016
1586 accesări
0 comentarii

Constănţenii care nu ştiau să acorde primul ajutor au putut afla principalele manevre de resuscitare. Asociaţia Studenţilor şi Medicilor Voluntari (ASMV) a organizat o simulare în acest sens, cu scopul de a atrage atenţia societăţii civile asupra importanţei cunoaşterii noţiunilor de acordare a primului ajutor.

Mai multă responsabilitate, prin educaţie medicală

Puţini dintre noi ştiu cum să procedeze în cazul unei situaţii care pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa celor apropiaţi. Desigur, primul gest pe care trebuie să-l facem este să apelăm numărul de urgenţă 112, însă este important să ştim cum să intervenim până la sosirea echipajelor medicale. Intervenţia noastră poate salva vieţi.

„Alături de partenerii noştri Carrefour Constanţa şi Galeriile Tom, care susţin acest program de creşterea educaţiei medicale în ceea ce priveşte importanţa cunoaşterii noţiunilor de prim ajutor, dorim să aducem în faţa societăţii prin această simulare cât de important este să acţionăm imediat pentru a ajuta o victimă sau mai multe victime până la sosirea echipajelor medicale”, declară reprezentanţii ASMV.

Simularea face parte din programul „Fii Corect - Fii Responsabil - Prima Clipă Contează” şi a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Complexului Comercial Carrefour - Tom, zona Food.

Simulări pentru cele mai frecvente accidente

Evenimentul a avut la bază mai multe scenarii de urgenţă cu care se poate confrunta oricine.

Astfel, una dintre simulări a arătat cum recunoaştem rapid un stop cardio respirator şi importanţa începerii imediate a manevrelor de resuscitare.

De asemenea, s-a simulat un caz cu două victime suspectate de fractură de coloană. Pentru a nu suferi şi alte complicaţii importante, acestea trebuie manevrate cu foarte mare atenţie.

Cei prezenţi au aflat cum pot fi tratate persoanele cu epistaxis, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de sângerări de nas.

De asemenea, constănţenii au învăţat că trebuie să acţioneze imediat în cazul victimelor cu arsuri şi că, după intervenţia de la locul incidentului, victimele trebuie evacuate în zona de siguranţă, unde vor fi monitorizate până ce sosesc echipele medicale.

Potrivit dr. Dan Pletea, medic urgentist şi preşedinte al Adunării Generale ASMV, „evenimentul a avut un succes mai mare decât ne-am aşteptat”, fapt ce arată că locuitorii Constanţei doresc să înveţe să acorde primul ajutor şi nu rămân indiferenţi la problemele celor din jur.

Taguri articol: stiri medicale prim ajutor accident arsuri urgenta

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir